Annons
Insändare

Återinför möjligheten till lärlingsutbildning

Jag har en son som har tagit sig till gymnasieutbildningen med mycket stort besvär.
Insändare • Publicerad 17 september 2009

Jag har nu fått veta att man har tagit ännu tveksamt steg i skolstyrelsen. Man har låtit alla som har struntat i sin utbildning i grundskolan, få en plats på gymnasiet trots att man kanske inte har förutsättningarna för att fullfölja detta.

Helt ärligt, om du inte har förutsättningarna för en viss utbildning hur skall då denna elev, som har missat hela högstadiet, kunna läsa in högstadiekompetensen, plus kursen som gymnasiet innebär och, är snäppet högre.

Annons

Risken är att de som är motiverade får en sämre studiemiljö. De som inte klarar sina uppgifter, mår naturligtvis också dåligt. Det troliga är att dessa elever kommer att leva rövare på lektionerna och störa undervisningen för de andra.

Jag vill inte på något vis säga att någon är bättre eller sämre än någon annan.

Jag skulle däremot vilja slå ett slag för den gammeldags så kallade lärlingsutbildningen. Många har lärt sig ett yrke och blivit mycket duktiga yrkesmän den här vägen. Varför finns inte denna möjlighet kvar?

Vi måste inse att inte det passar alla att sitta i skolbänken i tre år till efter grundskolan.

Låt ungdomarna välja lite mer, fixa någon form av lärlingsplatser om det går.

Det är väl bara facket som sätter käppar i hjulet för detta, men även de måste väl se verkligheten år 2009?

Nilla Andersson
Anders Hansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons