Annons
Insändare

Ät vegetabiliskt och vi kommer få en högre kvalité i världen

Alla människor på jorden borde vara vegetarianer för att du och dina medmänniskor ska må bättre, hjälpa de undernärda människorna i världen och förbättra miljön.


Insändare • Publicerad 23 oktober 2013
Skribenten uppmanar oss att äta vegetariskt, för miljöns, hälsans och våra medmänniskors skull.
Skribenten uppmanar oss att äta vegetariskt, för miljöns, hälsans och våra medmänniskors skull.Foto: Foto: Matthew Mead

Att hälsan blir bättre genom att vara vegetarian är vetenskapligt bevisat. Många sjukdomar du får kommer av att du äter fel. Till exempel gallsten, åldersdiabetes och fetma. Matförgiftning är också ett bra exempel på en sjukdom du kan få av att äta kött. Bakterierna man får då bildas under produktionen av det animaliska proteinet. Ät en vegetarisk kost och riskerna för att få dessa sjukdomar kommer minska drastiskt.Visste du att producera kött kräver tio gånger så mycket mark som att odla vegetabilier? (På samma mark som man producera ett ton potatis under ett år produceras bara 70 kg kött.) Eftersom det krävs mycket mark för att producera animaliska proteiner (alltså köttet från djuren) så är det många skogar som huggs ner och ängar som försvinner, endast för att man ska ge utrymme till djuren. Detta gör så att många vilda växter och djur utrotas. Det är inte bara utrymme som krävs utan även tid och pengar. Vilket det inte kommer finnas möjlighet för i framtiden.

Det finns människor som säger att det är omöjligt att få i sig alla proteiner utan kött men detta är inte sant. I Indien lever nästan halva landets befolkning på vegetariska livsmedel. Genom att äta bönor, linser eller kikärtor får du i dig alla proteiner som du kommer att behöva.Annons

Det värsta är inte att miljön förstörs utan att så många människor i fattiga länder går hungriga, på grund av att deras länder exporterar bort råvaror till i-länder för att ges som djurfoder. Mat ges till djuren i stället för till de 800 miljoner människor i världen som är hemskt undernärda eller de 20-60 miljoner människor som svälter varje år.Ät vegetabiliskt och vi kommer få en högre kvalité i världen. Mycket fler människor kommer kunna gå mätta, det kommer inte finnas kvar flera miljoner människor i världen som får gå och lägga sig hungriga. Därtill kommer du må bättre. Sjukdomarna man får av att äta kött kommer du inte behöva råka ut för eftersom alla äter vegetariskt.

Nilla Olsson
Sofia Sjöberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons