Annons
Insändare

Ät ål med gott samvete

Svar till Anne-Sophie Dureignes (MP) debattartikel (den 11 augusti).
Insändare • Publicerad 26 augusti 2014

Ann-Sophie Dureigne påstår att 99 procent av ålen försvunnit de senaste 30 åren. Det är helt fel, däremot så gick glasål- och yngelfisket ner med 99 procent i början av 2000-talet. Om beståndet i helhet hade minskat så mycket hade de få fiskare som finns kvar inte fått något nu. Men de senaste tre har glasålen ökat igen i västra Europa till nivåer man inte haft sedan 60-talet.

Varför kommer inte detta fram?

Annons

De fiskare som nu fiskar i Sverige får också lite bättre fångster de senaste åren fastän de bara får fisk 90 dagar per år. Konstigt va? Det är bra att man är försiktig nu och följer upp om det fortsätter att komma in glasål. Men att stoppa det lilla fisket som finns kvar i Sverige är bara ett slag i luften. Är själv före detta deltidsfiskare, numera fiskhandlare som säljer på torget i Trelleborg.

Om ni skulle ta tag i de akuta problemen här så är det att få bättre luft till våra barn och alla andra, men det har jag inte märkt ett dyft av. Det stinker i centrum fast ni suttit i Alliansen i åtta år snart. Att barnen får se ål när de är vuxna det kan jag garantera men det är på ert samvete att de kanske får problem med hälsan på grund av luftföroreningar.

Nilla Olsson
Rolf Nilsson, fiskhandlare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons