Annons
Insändare

Artister ger samhället baksmälla

Insändare • Publicerad 27 juli 2007
Artister som Markoolio sprider positivt budskap kring alkohol, vilket inte är bra, menar dagens insändarskribent. ARKIVBILD:SCANPIX
Artister som Markoolio sprider positivt budskap kring alkohol, vilket inte är bra, menar dagens insändarskribent. ARKIVBILD:SCANPIXFoto: 

I början av veckan rapporterade tidningarna om en grupp danska barn mellan tio och tretton år gamla, som var så berusade att föräldrar och sjukhuspersonal inte kunde ta hand om dem utan var tvungna att låta dem övernatta i finkan.

Alkoholen och andra droger kryper längre ner i åldrarna vilket kommer att medföra en ökning av de alkoholrelaterade problemen i samhället. Studier har visat att desto tidigare alkoholdebut desto större risk för alkoholrelaterade skador och desto svårare blir skadorna.

Annons

Markoolio är en artist vars publik till stor del består av barn och yngre tonåringar. I hans sommarplåga "Ingen sommar utan reggae" glorifierar han en alkoholkultur som är direkt skadlig, med stycken som "första vita helgen, jag tror att jag dör", "som vanligt däcka bland buskar och bär" och "lite lullig var dag" samt att fem olika sorters alkoholhaltiga drycker nämns.

Det är inte konstigt att det blir mer barn- och ungdomsfylla när det är detta budskap som sprids av artister och idoler. När ska de inse sin maktposition och ta sitt ansvar för samhället?

Det är även alla andra vuxnas ansvar att ge våra barn och ungdomar ett sunt budskap. Så, snälla. För vår allas skull, gör det.

Christian Ranevi, UNF

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons