Annons
Insändare

Århundradets största bedrägeri

Instämmer helt i Lars Mårtenssons insändare (den 17 januari) och Lena Nilssons inlägg (den 2 januari) där de fullt riktigt kritiserar det nuvarande pensionssystemet, som är ett utpräglat/legaliserat bedrägeri.
Insändare • Publicerad 24 januari 2014
Lars Mårtensson funderar kring skatter och avgifter. ”Hela samhället utgår ifrån att man måste betala två gånger”, skriver han i sitt inlägg.
Lars Mårtensson funderar kring skatter och avgifter. ”Hela samhället utgår ifrån att man måste betala två gånger”, skriver han i sitt inlägg.Foto: Foto: JESSICA GOW / TT

Allt annat bedrägeri och förskingring är åtalbart, men uppenbarligen icke detta och varför?

I våra samlade pensionstillgångar fanns 2013, 875 miljarder förutom de drygt 250 miljarder som stals ur systemet på 90-talet och de cirka 200 miljarder som förskingrades av börs- och valutaspekulanter när den så kallade finanskrisen härjade 2008-2010. Dessa miljardbelopp är pengar som inbetalats av våra arbetsgivare och oss som arbetade fram till pensionsåldern, för att trygga kontinuiteten i våra pensioner. I det perspektivet finns ingen som helst realistisk anledning utlösa den hatade bromsen som nu för tredje gången på fem år slår till och sänker pensionsutbetalningarna med 2,7 procent. Fullständigt förödande för flertalet pensionärer när samtidigt andra utgifter exempelvis hyror varje år tillåts höjas. Exempelvis allmännyttan kom till som ”non profitbolag” för att uppföra bostäder till självkostnadspris och med rimlig balans till privata hyresvärdar samt bostads- och äganderätt. I vår stad vill till exempel Trelleborgshem – ett välskött bolag som årligen genererar goda överskott nu höja hyrorna med bortåt 3 procent trots att räntorna är och förblir extremt låga (styrräntan nu på under 1 procent) och bidrar till gynnsamma investeringar i såväl nyproduktion som underhåll av befintligt fastighetsbestånd. De privata värdarna hakar naturligtvis på, eftersom allmännyttan av tradition varit hyresledande.

Det extremt märkliga med pensionsbromsen är att det debatteras överhuvudtaget icke i vare sig radio eller tv och varför är det så? Särskilt svt med sitt public service-ansvar har en absolut skyldighet debattera pensionssystemet och bromsens negativa inverkan på pensionskollektivet precis som Sveriges Radio och för den delen också den fria och allmänna pressen och där våra olika pensionsorganisationer kontinuerligt tar upp ämnet. Så upp till kamp för en neutral och seriös debatt och se till så att pensionsbromsen förpassas dit den hör hemma nämligen i papperskorgen. Enighet ger styrka.

Nilla Olsson
Bertil Andersson, medlem i såväl PRO som SPF
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons