Annons
Insändare

Arbetet för bättre trelleborgsluft har startat

Insändare • Publicerad 11 juni 2007

Nu har äntligen arbetet med att förbättra luften i Trelleborg börjat. Miljönämnden står nu enig bakom en uttalad ambition att ta krafttag mot luftföroreningarna från hamnen. Givetvis är det tråkigt att det tagit så lång tid, men låt oss nu glädjas åt den nya inställningen och arbeta för framtiden.

För en månad sedan skickade miljönämndens ordförande en skrivelse till Trelleborgs Hamn AB med uppmaningen att bolaget måste vidta lämpliga åtgärder för att utsläppen skall minska. Detta är inget stort steg framåt, men det visar en viktig sak: nämnden har viljan att ta tag i problemen. Ärendet bör fortsättningsvis vara en given punkt vid varje nämndsmöte. Vi hoppas att Trelleborgs Hamn AB svarar på skrivelsen snarast möjligt, så att en plan för det fortsatta arbetet kan utarbetas.

Annons

Ett förslag har kommit från vice ordförande i Trelleborgs Hamn AB att bilda en kommission för att minska utsläppen från hamnarna i Trelleborg, Malmö, Helsingborg och Ystad. Idén som sådan är god, men vi får nog räkna med, att det är vi i Trelleborg som måste dra det tunga lasset i arbetet, eftersom vi har de absolut största problemen.

Det är vår åsikt att omsorgen om trelleborgarnas hälsa måste få större utrymme.

Vi är inte motståndare till en hamnutbyggnad om det kan ske under omständigheter som ger trelleborgarna en garanterat ren luft. Kan man inte uppfylla detta, är det bättre att låta hamnen arbeta med de volymer som gäller i dag, tills vi tillsammans med hamnen och rederierna kan lösa luftproblemen.

Hamnen servar hela Sverige.

Det är inte rimligt, att det är vi trelleborgare ensamma som med vår hälsa skall betala för att Sverige skall ha billiga transporter över Östersjön.

Vi har inte i något avseende ändrat vår uppfattning, att i valet mellan levande trelleborgare och en megahamn, röstar vi för levande trelleborgare.

Jan Larsson, ledamot miljönämnden

Leif Roos, ersättare miljönämnden

sverigedemokraterna

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons