Insändare

Är våra övergångsställen säkra?

Insändare • Publicerad 11 januari 2007
Insändarskribenten är orolig över säkerheten vid våra övergångsställen. Bild:Tomas Nyberg
Insändarskribenten är orolig över säkerheten vid våra övergångsställen. Bild:Tomas NybergFoto:  

Den 4 december promenerade jag tidigt en morgon och när jag kom till korsningen Hedvägen/norra utfarten (väg 108) så inväntade jag grön signal. När denna lyste grönt började jag gå på övergångsstället men när jag skulle passera det norrgående vägfältet upptäckte jag att en röd Volvo 440 hade börjat accelerera och visade inget tecken på att den skulle stanna innan övergångsstället. Jag lyckades springa ett par snabba steg och undgick därigenom att bli påkörd. Dock så touchade bilen min högra sko men inga personskador inträffade.

Kort därefter så körde en vit Volvo 740 upp bredvid mig, en man i bilen rullade ner rutan och frågade om jag var personen i fråga som var nära att bli påkörd vid väg 108.

Det visade sig att mannen i bilen – direkt efter händelsen – hade kört i kapp Volvon och antecknat bilens registreringsnummer. Mannen frågade om jag ville anmäla bilisten men då jag själv var klädd i mörka kläder samt ej hade reflex, ansåg jag att mitt agerande var dumdristigt och ville ej göra en anmälan. Jag vill dock passa på att tacka mannen i 740:an för hans omtänksamhet.

Den 22 december klockan 06.30, genomförde jag åter en morgonpromenad – denna gången med reflex – och skulle passera samma korsning, men denna gången i västlig riktning. Med förra händelsen i färskt minne så var jag mer uppmärksam och noterade en blå Volvo S40 som väntade på grönt ljus och körvisaren indikerade på att han skulle genomföra en högersväng det vill säga, svänga norrut på väg 108.

Samtidigt som jag själv får grön signal och börjar promenera över vägen tittar jag för säkerhets skull en extra gång till vänster och upptäcker att Volvon har påbörjat körningen och – återigen – ej noterar att det är folk på övergångsstället. Denna gången var jag uppmärksam och backade snabbt tillbaka och undvek därigenom att bli påkörd.

Antingen är det så att det finns en massa galningar ute på vägarna eller så är det trafikljusen som är felprogrammerade, det vill säga ger samtidigt grön signal till både gångtrafikanter och bilister.

Enligt min mening bör korsningen bedömas som farlig och måste omgående åtgärdas innan en allvarlig olycka inträffar.

Santa Claes

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.