Annons
Insändare

Är ni som röstat igenom detta helt från vettet?

Jag slog upp ordet politikerförakt och det ligger nära mina känslor just nu.
Publicerad 12 februari 2019
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Besparingarna inom bildningsförvaltningen är ett svek mot skolledarna, personalen i skolan och förskolan, oss föräldrar - men framförallt våra barn, menar skribenten.
Besparingarna inom bildningsförvaltningen är ett svek mot skolledarna, personalen i skolan och förskolan, oss föräldrar - men framförallt våra barn, menar skribenten.Foto: MFH

Politikerförakt innebär misstro mot och förakt för politiker och deras avsikter eller resultat. Jag minns mest att ni alla stod i september – utanför vallokalen – och lovade satsningar på vård, skola och omsorg. Valfläsk är ett rimligt ord men det jag och många med mig känner är ett stort svek.

Jag är en helt vanlig läsare av Trelleborgs Allehanda. Har aldrig någonsin skrivit en insändare i tidningen. Bor och arbetar i kommunen och har två barn i förskoleåldern. Jag har väl i ärlighetens namn aldrig varit speciellt stolt över att bo just i denna kommunen. Det finns mycket jag ställer mig frågande till. Märkliga avtal, infarten, rättspsyk, migrationen, dåliga skolresultat, brottligheten, hamnen i Smyge och så vidare. Men så finns det såklart mycket fint också. Sedan jag skolade in mina barn på förskolan har jag sett och uppskattat alla som arbetar inom skola och omsorg. Medan jag jobbar har de mitt mest värdefulla i sin omsorg. Och när jag kommer hem på kvällen är de mätta, glada, har lärt sig nya saker, blivit bekräftade, uppskattade och varit trygga med alla som jobbar där.

Annons

I min närhet finns såklart fler föräldrar, lärare och skolledare. Och det vi alla pratar om nu är hur i hela världen man kan spara ihop de 50 tal miljoner som ska effektiviseras från bildningsförvaltningen.

Är ni som röstat igenom detta helt från vettet? Hur ska de personer som jobbar inom skolan känna att de räcker till när det ska sparas överallt? Utrustning, lönehöjningar, storlek på barngrupper etc. Om det är svårt att hålla kvar kommunens duktiga personal sedan tidigare, tror ni att det blir lättare nu? Det är bara att gratulera våra grannkommuner. De kommer få många ansökningar från fantastiska medarbetare som i många fall vidareutbildats av Trelleborgs kommun och våra skattepengar. Konsekvensen av er politik. Ni som arbetar inom bildningsförvaltningen – ni är värda så mycket mer.

Det jag gissar är att sjukskrivningarna ökar för personalen i en stressad skola med stora sparkrav, fler vabbdagar för sjuka barn i större barngrupper, sämre skolresultat och så vidare, och så vidare. Detta kommer knappast minska kommunens kostnader. Snarare öka och med resultat av än mer effektiviseringar nästa år. Detta är ett svek mot skolledarna, personalen i skolan och förskolan, oss föräldrar - men framförallt våra barn.

En mycket bekymrad förälder

Annons
Annons
Annons
Annons