Annons
Insändare

”Är ni säkra på att folks högsta önskan är att bo i centrala stan?”

Det måste vara något fel på Trelleborgs kommun, när det är med bävan man hämtar TA i brevlådan och tänker: ”Vad har de nu hittat på för stolligheter i kommunen?”.
Publicerad 29 maj 2023
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Det är med bävan skribenten hämtar TA i brevlådan.
Det är med bävan skribenten hämtar TA i brevlådan.Foto: Global_Pics

Den senaste stolligheten är det 57 meter höga höghuset, som man vill bygga i Valengallerian. Det är till och med så stolligt, att stadsbyggnadsnämnden själva lägger in en brasklapp. De skriver: ”Fastighetens läge gör, att omgivningspåverkan på ett flertal kända kulturmiljöer är kännbar”. Vidare skriver de, att Stortorget och Stadsparken kommer att påverkas av byggnadens storlek, som kommer att bli ”ett alltför dominerande inslag i stadsbilden, eftersom de centrala delarna i övrigt präglas av småskalighet och stor variation.”.

”Jag förstår inte, att man vill förvandla en småstad som Trelleborg till ett mini-New York, med ytterligare ett antal höghusbyggen runtom i centrala stan.”
Robert Bratel

Det torde vara unikt, att en samhällsbyggnadsnämnd, som pushar för ett projekt, samtidigt tar avstånd från det. Sen hjälper det inte, att planarkitekten trasslar in sig i långsökta bortförklaringar om den fadäsen. Jag förstår inte, att man vill förvandla en småstad som Trelleborg till ett mini-New York, med ytterligare ett antal höghusbyggen runtom i centrala stan. Det måste bottna i nån sorts storhetsvansinne. Och alla dessa nya lägenheter, som planeras, att byggas, är de så säkra på att det är folks högsta önskan att bo i centrala stan? Varför inte se, om man till exempel kan hyra ut alla lägenheter i det stora komplex, som håller på att färdigställas på Övre. Hur många kommer, att ha råd med de, förmodligen skyhöga hyror, som krävs, speciellt med tanke på att vi nu gått in i, en förmodligen, långvarig lågkonjunktur. Man borde i stället avvakta och se, hur många av de lägenheterna, som verkligen blir uthyrda, innan man går vidare.

Annons

Hursomhelst, i ledaren, (den 27 maj) är Petter Birgersson inte nådig mot höghusraseriet. Han menar, att man måste förankra staden i dess arv och tidigare historia. Något som helt saknas i de här planerade projekten Han jämför med utvecklingen i Ystad, där en framsynt stadsarkitekt, räddade staden från att gå samma trista öde tillmötes, som Trelleborg.

Än så länge, finns det ju fortfarande chans, att stoppa de här projekten. Låt oss hoppas, att de styrande tar sitt förnuft till fånga !

Robert Bratel

Annons
Annons
Annons
Annons