Insändare

"Är inte djuren med i demokratin?"

Nu får ni skärpa er med att behandla djur som leksaker, de är levande varelser precis som ni.
Insändare • Publicerad 13 januari 2011

Tycker ni det är rätt att slänga ner en hundvalp från en bro? Sätta eld på en kanin som är vid liv? Detta är inte okej, vakna upp nu världen!

I Sverige har vi en demokrati, vilket innebär att alla är lika mycket värda, men är inte djuren med i demokratin? Är det för att de inte har en talan, eller för de inte betalar skatt, som människor inte antar att djur är lika mycket värda?

Hur kommer det sig att en person får högre straff efter att ha satt fyr på ett hus, än en person som har satt fyr på en kanin? I bästa fall får personen som har satt fyr på kaninen böter och kanske något år i fängelse. Medan branden på huset räknas som mordbrand. Men personen som dödade kaninen, räknas inte det som mord?

Om en mamma och en pappa inte tar hand om sitt barn; inte ger barnet mat, slår barnet eller låter barnet gråta sig till sömns varje kväll. Här kommer socialen in för att rädda barnet.

Men vem räddar hästen i skjulet då? Hästen har ingen tillgång till mat eller vatten, får hela tiden nya rapp när den inte gör som ägaren vill. Jag hade inte velat vara i hästens skinn, att bli behandlad på de viset är inte rättvist. Detta är inte okej.

Hur kan ni bara stå och titta? Gör en insats, gör en förändring. Nu.

Förändringen jag tror på är att vi slutar med djurplågeri och satsar på frigående djur. Frigående djur innebär att djuren har mycket större rörelseyta, än i en liten bur. Och på denna stora rörelseytan så kan dom bete sig på sitt vanliga sätt. Det är även så att bonden som äger dessa djur tjänar på detta. Han kanske säljer det fina köttet som kommer från dessa frigående djur, eller säljer ägg från frigående höns. Så i slutändan så tjänar bonden på det.

Personen som misshandlar djur borde få samma straff som för barnmisshandel istället för att inte få något straff alls.

Jag blir så otroligt arg och besviken på världen idag, hur kan folk vara så hjärtlösa? Jag hoppas de får ett kännbart straff.

Nilla Andersson
Väståkraelev
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.