Annons
Insändare

Är ett fängelse i Trelleborg enda lösningen?

Kriminalvårdschefen Wallins vill (den 28 december) få oss att tro att ett fängelse i Trelleborg är enda lösningen på Sveriges problem med kriminaliteten. Att Wallin av egenintresse skriver ett sånt inlägg kan man förstå. Det är väl inte så dumt att kunna bli chef för ett av Sveriges största fängelser?
Publicerad 11 januari 2022
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Skribenten menar att Sverige borde ta efter Danmark och låta kriminella sitta av sitt straff i andra länder – som Kosovo.Foto: Åserud, Lise

En myndighetsperson bör var objektiv och inte skriva inlägg full av halvsanningar.

Andreas Wallin skryter över att 70 procent av de frigivna fångarna inte återvänder till kriminalitet. Vi trelleborgare oroar oss mer över de 30 procent som gör det. Kanske är det så att de 70 procent som inte återvänder till kriminalitet är de som får straff för onykterhet i trafiken eller skattebrott och de 30 procent är de våldsbenägna med vapen i baksätet i sina bilar. Jag försvarar inte det första men det andra är anledningen till ett allt mer laglöst Sverige.

Annons

Wallin utmanar oss med åsikten att ett fängelse i Trelleborg är den enda lösningen. Detta är givetvis inte sant. Den danska regeringen har nu skrivit avtal med Kosovo om att placera fångar i deras fängelser. Svenska politiker med lite stake kan göra samma sak. Det skulle påverka Wallins karriär negativt men svenska skattebetalare positivt. En fånge i Sverige kostar oss över 3 000 kronor per dygn.

”Den danska regeringen har nu skrivit avtal med Kosovo om att placera fångar i deras fängelser. Svenska politiker med lite stake kan göra samma sak.”
Carl G Liljeberg

Jag håller med Wallin när han skriver att intagna inte kontaktar laglydiga trelleborgare men de kontaktar sina kumpaner ute i det fria. Det är just det som oroar, inte att intagna fångar flyr utan att subkulturer runt fängelset drar till sig droger och allsköns kriminalitet.

Carl G Liljeberg

Annons
Annons
Annons
Annons