Annons
Insändare

Är detta verkligen en bra miljöpolitik?

Insändare • Publicerad 19 december 2007

Låt mig från början säga att jag är total novis på området men att jag resonerar utifrån vad gemena man kan tycka.

Ystad, som är en mycket trevlig stad, drabbas ju av att man bland annat koncentrerar färjetrafik och annan verksamhet till de västra delarna av Skåne. En, som jag tycker, naturlig utveckling när man ser till geografin.

Annons

Vad blir då statens motdrag? Jo man flyttar försäkringskassa, tingsrätt, tull med mera till annan ort. Är det månntro av arbetsmarknadstekniska skäl?

Färjetrafiken mellan Sverige och Europa koncentreras alltmer till vår kommun och tullverksamheten flyttas till Ystad, Malmö och Helsingborg.

Alla dessa flyttningar innebär att man bilpendlar mellan dessa orter och släpper ut en massa föroreningar.

Polens anslutning till Schengenavtalet innebär visserligen att tullen behöver mindre personal på berörda orter men en noggrann kontroll av trafiken kommer att behövas för att kontrollera trafiken mellan länderna. Var kommer miljöhänsynen in.

Man har också börjat forska på ett betydligt miljövänligare jetbränsle för flyget och kommit ganska långt. Man frågar sig dock hur man skall kunna få marknaden att avvända detta? En fråga som jag finner helt befängd och konstig. Naturligtvis måste den göras billigare än befintligt jetbränsle och då är naturligtvis marknadens intresse stort för detta bränsle. Att ta fram ett nytt bränsle som "bara" är miljövänligt och inte kan konkurrera i pris är dömt att misslyckas fullständigt.

För att få "vanliga" människor att tänka och handla miljövänligt krävs det att stat och kommun står som förebilder.

Frågan är: Gör de det?

Per Grönlund (spi)

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons