Annons
Insändare

"Är det ett sådant samhälle vi vil ha?"

Sverige besegrade Litauen i rugby i söndags. Gratulerar!
Insändare • Publicerad 15 november 2010

De litauiska spelarna fick återvända hem från Trelleborg och Sverige, inte bara besegrade utan också bestulna på telefoner, pengar och så vidare. De hade tydligen inbillat sig att de kommit till en plats med ärliga människor, eftersom de inte lydde rådet att ta värdesaker med sig ut på planen.

Tji fick dom!

Annons

Enligt förbundskapten Anatolijus Smirnovas skulle en sådan händelse blivit en jätteskandal i Litauen. Här känns det som om detta är något man får räkna med: att någon passar på att förse sig med andras ägodelar i ett obevakat ögonblick. Man beklagar, men…

Vem är det då som passar på att ta för sig på detta sätt? Är det en eller flera?

I vilken ålder är han/hon/de? Är det någon som har satt detta i system? Är det närboende eller är det personer från andra orter?

Man kan ju spekulera, men en sak är säker:

Det måste finnas en krets, man kan nästan kalla dem medarbetare, som stöder och skyddar denna/dessa person/er.

Det är de som misstänker, vet eller på olika sätt bejakar de oegentligheter de får vetskap om.

Föräldrar, en eller flera, bör ju i rimlighetens namn märka och reagera, om deras barn kommer hem med en ny mobil eller någon annan pryl, har mer pengar än vanligt och så vidare.

Jämnåriga vet också mycket väl vem eller vilka som stjäl lite här och där.

Är det ett sådant samhälle vi vill leva i? Ett samhälle där ärlighet och moral är något man inte talar om, där man lyfter lite på ögonbrynen och säger, när något stulits: "Men den var väl försäkrad" eller "Jag vet vem det var, men jag kan inte säga det".

Enligt Trelleborf Allehanda var Litauens lagkapten mycket upprörd.

Det känns som om fler, både i privata och offentliga sektorn, borde bli mycket upprörda, antingen det stjäls från omklädningsrum, skolsalar, i affärer eller på privata områden.

Nilla Andersson
HBG
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons