Annons
Insändare

Är det bra exempel på öppenhet och dialog?

Insändare • Publicerad 9 december 2005
Debatten om spjutspetsskolan går vidare. ARKIVBILD: KB
Debatten om spjutspetsskolan går vidare. ARKIVBILD: KBFoto: 

Några reflektioner med anledning av annonsen "Öppet brev till alla trelleborgare med intresse för utvecklingen av skolan" (den 3 december).

Ingen trelleborgare har väl kunnat undgå att det har förts en livlig debatt under senare tid om införandet av den så kallade spjutspetsskolan i Trelleborg. Lärare, föräldrar och före detta elever har bidragit med engagerade och intressanta inlägg. Många frågor har ställts till verksamhetscheferna för grund- och gymnasieskolorna och till ansvariga kommunpolitiker. Vi har länge väntat på svar. En debattartikel från grundskolechefen Barbro Melander eller gymnasiechefen Lisbeth Netteberg, insändarsvar från kommunalrådet Egil Ahl (s) eller Gymnasie- och vuxenutbildningsnämndens ordförande Staffan Cederö (m) eller från någon annan av kommunens politiker hade varit väldigt intressant att få ta del av. I stället har vi fått ett kollektivt svar från presidierna i kommunstyrelsen, skolnämnden och gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden i form av en annons! Vad sägs då i annonsen? Först hävdar man att målet att Trelleborgs skolor skulle bli bland de bästa i landet "håller () på att bli verklighet." Vi är nog många som är väldigt nyfikna på hur man kan påstå detta. Finns det några mätningar och undersökningar som ligger till grund för dessa anmärkningsvärda påståenden? Om man hävdar något sådant måste man ha fakta att stödja sig på!

Annons

I nästa stycke konstateras det att spjutspetsskolan är den mest genomgripande förändring som någonsin gjorts av skolan i Trelleborg och att Trelleborgs politiker "i total enighet" står bakom. Varför har vi då hört så lite från er politiker? Är ni inte oroliga för att er tystnad ska öka det politikerförakt som tyvärr finns bland medborgarna? Sätt er vid datorerna och formulera era tankar om spjutspetsskolan! Det sägs också i annonsen att personal, föräldrar och elever har inbjudits att vara delaktiga i processen. Då kan man verkligen fråga sig varför så många lärare har upplevt verkligheten precis tvärtom, att de känner sig överkörda och inte delaktiga. Flera insändarskribenter har ju vältaligt gett många exempel på detta.

I nästa stycke i annonsen säger man att "betygsresultaten ska förbättras så att eleverna kan gå vidare till gymnasium, högskola, universitet och yrkesliv." Visst låter det bra, men observera att allt ska ske med oförändrade eller minskade resurser!

Personalens roll tas upp i annonsen: "Det är viktigt att man i denna process () har en öppenhet och för en dialog, men också att när man väl beslutat sig för målen gemensamt drar i samma färdriktning." Man har vädjat till oss lärare att inte "sabotera" spjutspetsskolan med till exempel skriverier i tidningen, för det kan göra att färre elever vill gå i kommunens skolor och i stället föredrar att söka sig till friskolor. Vi ska alltså inte uttrycka vår uppfattning om sådant som vi tycker är fel! Är det bra exempel på öppenhet och dialog?

Längre ner i annonsen tar man upp frågan om sambandet mellan den kraftiga omorganisationen och antalet sjukskrivningar: I grundskolan sägs sjukskrivningarna ha minskat hittills i år jämfört med 2003 och 2004, men vi får inte ta del av några siffror. Är sjukskrivningsnivån hög eller acceptabel? Kan minskningen av sjukskrivningarna bero på att långtidssjukskrivna har fått sjukpension och inte längre belastar sjukskrivningsstatistiken?

När det gäller gymnasiet får vi veta att antalet sjukskrivna har ökat från 8,3 procent 2003 och 2004 till 9,7 procent i år. Det är en ökning med 17 procent! Detta är verkligen anmärkningsvärt med take på att spjutspetsskolan infördes i gymnasiet detta läsår. "Utvecklingen följs mycket noga och varje enskilt fall tas på stort allvar" står det och det låter ju betryggande, men jag har sjukskrivna kolleger som inte upplever ett sådant bemötande från sina chefer.

Annonsen är som nämnts undertecknad av presidierna för kommunstyrelsen, skolnämnden och gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden. Betyder det att ni alla ledamöter i dessa presidier ställer er bakom samtliga påståenden och formuleringar? Tycker till exempel ni moderata ledamöter Lars Christensson, Bengt Gunnarsson och Staffan Cederö att det stämmer att visionen att Trelleborgs skolor ska bli bland de bästa i landet håller på att bli verklighet? Vad grundar ni i så fall detta på? Om ni inte håller med, varför har ni då ställt er bakom annonsen? Annonsen innehåller alltså många påståenden om hur bra det har gått med införandet av spjutspetsskolan. Tyvärr upplever jag och många fler att mycket är retorik och önsketänkande.

Många av insändarskribenterna har valt att skriva under signatur eftersom de har fruktat repressalier om de skulle framträda under eget namn. Eftersom förvaltningschefen Lisbeth Netteberg säger i en intervju "Det är inget som jag överhuvudtaget hört talas om" så väljer jag att underteckna denna insändare med mitt eget namn.

Håkan Widholm

Lärare i Trelleborg sedan 1971

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons