Använd EU till något positivt
Svar till Per Brandt (den 19 maj).
Per Brandt fortsätter att måla en bild av verkligheten som inte stämmer. För det första envisas han med att äventyra de svenska kollektivavtalen, för det andra att ytterligare driva upp budgetunderskottet och för det tredje att höja skatterna för de med lägst inkomster.
Den svenska kollektivavtalsmodellen är ett bra system som uppmuntrar till ansvarstagande på arbetsmarknaden. Såväl fack som arbetsgivare får ansvar och växer med det. EG-domstolen har yttrat att den inte ser något problem med Sveriges lösning, så länge som avtalen är begripliga för utländska företag och att parterna inte uppträder respektlöst. Ganska rimligt kan man tycka.
Men så över till jobben och ekonomin. I en tid när hela världen står inför den största ekonomiska nedgången sedan 30-talet lovar Per Brandt och Socialdemokraterna mer pengar till allt och alla varje dag. Det tycks inte finnas några gränser för vad man kan göra med alla dess pengar som tydligen inte används. Men vems pengar pratar de om?
De med arbeten med lägst inkomster har fått sänkt skatt med 1000 kronor i månaden. Det verkar inte Per Brandt och socialdemokraterna uppskatta, möjligen sticker det i ögonen att människor kan få mer pengar över utan att bidragen måste höjas. För oss moderater är det självklart att det ska löna sig att arbeta och att man ska få behålla så mycket som möjligt av sin lön.
När Per Brandt hävdar att Sverige inte gör något för att möta lågkonjunkturen bör man syna det lite extra. Sverige har nämligen den mest expansiva budgeten i hela den rika världen. Bland annat har Alliansregeringen genomfört de största satsningarna på infrastruktur och forskning i Sveriges historia. När konsumtionen har vikit har skatten för låg- och medelinkomsttagare sänkts med 40 miljarder kronor. Och när byggbranschen stannat av ställer staten upp med kreditgarantier. För att inte tala om att bankerna redan garanteras till ett värde av tusentals miljarder.
Men vad vill då Socialdemokraterna? I år beräknas statens underskott hamna på 160 miljarder kronor, då vill (S) höja utgifterna. Konsumtionen minskar, då vill (S) höja skatterna för låg- och medelinkomsttagare. Ungdomsarbetslösheten ökar, då vill (S) dubbla arbetsgivaravgifterna för ungdomar. Men det värsta är Socialdemokraternas syn på hur EU ska användas.
Skattesänkningar riktade till låg- medelinkomsttagare vill (S) förbjuda från Bryssel. Sten Björk raljerar över hur vi moderater vill att EU ska detaljreglera mindre. I nästa sekund kommer så förslaget. Per Brandt vill att EU ska förbjuda samtliga medlemsländer att rikta skattesänkningar till de som arbetar med lägst inkomster. Och vi som hela tiden trodde att Marita Ulvskog var en EU-kritiker. Snarare verkar (S) med Per Brandt i spetsen förorda makt åt EU att bestämma över svensk skattepolitik. Det ställer inte vi moderater upp på.
Valet om några dagar är avgörande för hur Sverige ska representeras i Europeiska Unionen. Vi moderater vill använda EU till något positivt, som kan bygga broar mellan länder och ta tag i viktiga gemensamma problem. Vi vill att EU ska lägga kraft på att åtgärda finanskrisen, klimatförändringarna och den internationella brottsligheten. Därför vill vi inte att EU ska användas till att sköta sådant vi bäst sköter här hemifrån.