Annons
Insändare

Anderslövs museum ger en vinst som inte kan mätas i pengar

I Trelleborg går kortsiktigt vinsttänkande före kunskap och kultur. De styrande förstår inte att Anderslövs museum ger en vinst som inte kan mätas i pengar. Känslan av att känna sig hemma på en ort är ovärderlig.
Publicerad 14 augusti 2021
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Anderslövs museum.
Anderslövs museum.Foto: Sebastian Mårtensson

Anderslöv expanderar, många nya hus byggs, många unga familjer flyttar in, de behöver byns kulturhistoria.

Jag och min familj lämnade Malmö och kom med gröna vågen till Anderslöv 1972. Vi kände ingen, vi visste inget om byn. Men vi vågade så smått börja intervjua grannar och andra personer vi träffade om hur det var i byn förr, frågade om olika byggnader och gatunamn. Många tog sig god tid och ville gärna berätta om ortens historia. Vi började känna oss alltmer hemma i byn. Många i den gamla generationen är borta nu. Vem hinner idag stanna upp och välkomna dem som flyttar in? Hur får man nu veta något om järnvägen, toffelmakaren, bethackning, gamla gästis med mera?

Annons

Ta inte ifrån anderslövsborna möjligheten att genom museets rika kulturarv få känna sig välkomna och hemma. ”Här i byn hälsar man”, är en ännu levande replik hämtad från Anderslövsrevyn. Jag vill tillägga – här i byn hälsar man folk välkomna med att kunna bjuda på ortens kulturhistoria.

Till politiker och tjänstemän i Trelleborg: Gör det möjligt för Anderslövs Museum att bedriva sin verksamhet genom att ge fortsatt hyresbidrag.

Gertrud Widholm

Annons
Annons
Annons
Annons