Annons
Insändare

Älskade barn

Tack Tina Järvenpää (debatt den 16 mars) för ditt svar till Roland Hansson (debatt den 14 mars).
Insändare • Publicerad 22 mars 2012

Bilden av ensamstående mammor verkar vara att både de och barnen mår dåligt och lever i fattigdom och misär. Vissa mammor som blir ensamstående på grund av skilsmässa har svårt att få ekonomin att gå ihop och mår dåligt eftersom det känns tungt att ensam ta ansvar för det som man förväntade sig vara två om. Jag tror inte alla ensamstående mammor känner igen sig i den bilden och jag gör det definitivt inte. Men så är jag ju också en FEMMIS mamma (Frivilligt Ensamstående Mamma Med Insemination/IVF). Jag har alltid älskat barn och i tio år bar jag en stark längtan efter barn innan jag bestämde mig för att skaffa barn på egen hand. Träffa en partner kan man ju göra hela livet men tiden då en kvinna kan skaffa barn är begränsad. Jag bestämde att jag inte ville leva hela livet utan barn. När jag sett över min ekonomi och min sociala situation så flyttade jag hem till Trelleborg för att vara nära min familj och 2,5 år och 125 000 kronir senare fick jag mitt underverk. Det finns inte många barn som varit så efterlängtat och så älskat av sin mamma, mormor, morfar, mostrar, morbröder och kusiner. Hon är mitt allt. Hon får min tid och min kärlek och ensam känner jag mig definitivt inte. Runt omkring oss finns mormor och morfar som ställer upp i ur och skur. Mostrar, morbröder och kusiner som hon träffar ofta och som är hennes familj. Precis som jag så kommer de kvinnor som väljer att skaffa barn på egen hand i Sverige (om/när det blir tillåtet) att vara kvinnor som valt detta eftersom man av olika anledningar inte hittat ett idealt förhållande att skaffa barn i, som sett över sitt sociala nätverk och sin ekonomi och som känner sig redo att älska och ta ansvar för ett barn.

Barn väljer ju som sagt inte sina föräldrar men jag tror att många barn lever i familjer där förhållandena är mycket sämre än hos frivilligt ensamstående mammor. Undersökningar visar också att det är stor skillnad på hur både ensamstående mammor och barn mår om man är ofrivilligt eller frivilligt ensamstående. Staten kanske inte ska betala hela kostnaden för ensamstående kvinnor men subventionera det till en viss del och gör oss och våra barn lagliga i Sverige.

Nilla Olsson
Mamma Annica LanderMormor Ing-Britt Lander
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons