Annons
Insändare

Alla ska ha samma lön och villkor

Svar på Petter Birgerssons ledare (den 30 maj) ”Facket mot nya arbetare”.
Insändare • Publicerad 14 juni 2013

Jag reagerar på Birgerssons vantolkning av fackets och LO roll i Sverige.

För det första har migration alltid förekommit och bidrar till länders och samhällens utveckling. Det är positivt att människor fritt kan röra sig i Europa och söka arbete. Inom vissa yrkesområden råder det brist på arbetskraft, och där kan arbetsgivarnas kompetensförsörjning främjas av ökad rörlighet.

Annons

Rörlighet över gränserna är positivt. Svenska fackföreningar välkomnar rörlighet över gränserna och ser att människor från andra länder har mycket att bidra med på vår arbetsmarknad. Men det är helt nödvändigt att säkerställa att det inte sker till priset av dumpade löner och arbetsvillkor och att människor inte lever under slavliknande förhållanden.

Det är viktigt att inse att arbetsvillkoren för dem som arbetskraftinvandrar till Sverige i första hand avgörs av regleringens utformning och inte av bevakning och kontroll i efterhand. Vill man att den migrerande arbetskraften ska ha likvärdiga villkor måste man skapa ett system som garanterar detta redan vid gränsen.

Samma lön och arbetsvillkor. Utgångspunkten är att arbetsmarknadens parter i kollektivavtal har kommit överens om vilka löner och arbetsvillkor som ska gälla på svensk arbetsmarknad. Grundprincipen är därför att de som kommer till Sverige från andra länder för att arbeta ska ges samma lön och arbetsvillkor som de som är födda i Sverige.

För det andra borde inte arbetsgivarna ha monopol på arbetskraftsinvandringen. Detta borde parterna på arbetsmarknaden bli överens om. Man måste också vara överens om vilka yrkesområden som det råder brist på arbetskraft. Man måste även ta hänsyn till att vi i dag har en arbetslöshet på över 440 tusen personer i Sverige.

För det tredje borde Birgersson inse och begripa att alla föreningar (fackföreningar) förhandlar och verkar för sina medlemmar. Allt annat är en utopi.

Har vi inte sett tillräckligt av thailändare och rumäner, som lurats hit för att plocka bär. Sak samma med afrikaner från Kamerun, som planterat skog, under slavliknande förhållanden. Detta är skamligt i Sverige. Det finns även gott om exempel från byggbranschen och inom transport.

Det finns gott om exempel på företag, som sysslar med löne- och anställningsvillkorsdumping.

Dessa oseriösa företag konkurrerar ut seriösa företag. De har i många fall inte halva lönekostnaden. Detta är en avart som måste stoppas i Sverige.

Svar direkt: Per Brandt förvanskar det jag skrev till oigenkännlighet. "LO – och andra fackförbund – har definitivt en viktig roll i att se till att alla människor som vill arbeta i Sverige kan få stöd och hjälp för att inte utnyttjas." Däremot vill Per Brandt förhindra människor från länder utanför EU att försörja sig genom arbete i Sverige. Vem som ska få göra det och i vilket yrke ska han och facket bestämma. Brandt, liksom LO, sprider vidare myten att den som jobbar tar någon annans jobb. Vad tror Brandt händer med arbetsmarknaden om alla utländska medborgare slutar jobba i morgon?

Petter Birgersson

Nilla Olsson
Per Brandt
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons