Annons
Insändare

Alla kan delta i processen

Svar till Söderslättsbo (den 29 januari) angående Belägenhetsadressering på landsbygden. Det är både förståeligt och glädjande vilket intresse som namngivning av vägar på landsbygden i Trelleborgs kommun har rönt.
Insändare • Publicerad 5 februari 2008
Att tänka på är att vägnamnet bör ha en historisk förankring, till exempel att den vägen alltid har kallats så eller att den går till en by, skriver insändarskribenten. Arkivbild: Claes NybergFoto: 

Både jag personligen och förvaltningen har redan fått ett antal frågor och förslag.

Bakgrunden är att kommunen är skyldig att ha en belägenhetsadress för alla sina invånare. I tätorten är det ganska enkelt med gatuadress, våningsnummer och lägenhetsnummer. På landsbygden är det inte lika självklart eftersom postens system mer är anpassat för deras behov än till exempel räddningstjänstens. För att få ett system som håller över tiden i ett expansivt område, som ju Trelleborgs kommun är, har byggnadsnämnden beslutat att adressen skall grundas på ett vägnamn kombinerat med ett nummer som anger antalet meter från vägens begynnande. I princip får man lägst nummer närmast Rådhuset liksom vid gatunumrering. Man kommer även att använda gatunummersystemet när det gäller udda och jämna nummer på olika sidor av vägen, det vill säga jämnt nummer på höger sida och udda till vänster. Liknande system med vägnamn och nummer används i Vellinge och Svedala kommuner medan Skurup valt ett system grundat på traktnamn.

Annons

En anställd på kommunens mät- och kartavdelning har inventerat alla kommunens vägar och kommit fram till att cirka 250 vägar behöver namnges (och så småningom förses med namnskyltar). Vid denna inventering, innebärande att han kört alla vägar, har han träffat en del folk och därigenom fått olika namnförslag. För den vidare handläggningen har kommunen en namnkommitté bestående av både politiker och tjänstemän som kommer att föreslå fullmäktige vilka namn vägarna bör få. Men innan vi är där kommer byalagen kontaktas för diskussion kring vägnamnsförslag. Att ha folkomröstningar om denna stora mängd vägar är inte praktiskt genomförbart. Däremot är det fritt fram för enskilda såväl som sammanslutningar, till exempel vägföreningar, att föreslå namn på vägarna. Att tänka på är då att vägnamnet bör ha en historisk förankring, till exempel att den vägen alltid har kallats så eller att den går till en by (till exempel Mellangrevievägen för vägen som går från Fuglie till Mellan Grevie). Påhittade fantasinamn och namn på (levande) personer bör undvikas medan ett etablerat gårdsnamn (det vill säga ett namn utsatt på en vanlig karta) längs vägen kan gå bra. När alla förslag som på olika sätt kommit in har sammanställts kommer kommunen att bjuda in till informationsträffar (en form av remiss) innan den politiska beslutsprocessen kommer igång.

Alla skall känna sig välkomna att komma med förslag och delta i processen.

Leif Sjögren, ordförande i byggnadsnämnden

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons