Annons
Insändare

Albrekt av Mecklenburg och trekronorsvapnet

Insändare • Publicerad 8 juni 2007

Trelleborgs Allehanda (den 5 juni) innehåller på sidan B4 en informativ grafik om Sveriges nationella symboler. Allt är rätt utom en sak: Kung Albrekt av Mecklenburg var inte den förste kung som förde de tre kronorna som symbol för Sverige. Det var Magnus Eriksson, han med den allmänna landslagen.

Trekronorsvapnet ingår nämligen i en målad vapenfris i ett påvepalats i den franska staden Avignon. Frisen innehåller vapen för ett antal kardinaler och riken, som 1336 deltog i ett möte i denna stad, som då var påvens residensort, i avsikt att planera för ett korståg. Trekronorsskölden visar att Sverige var representerat vid mötet. Då hade Magnus Eriksson nyligen tillträtt regeringen och använde då titulaturen "konung av Sverige, Norge och Skåne" i sina brev.

Nils Renhorn, Trelleborg

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons