Annons
Insändare

Äggskalsregeringen är en stor miljöbov

Tidigare delar publicerades (den 12 och 20 februari samt den 4, 19 och 28 mars).
Insändare • Publicerad 23 april 2014

Vattenfall är ett statligt bolag, som ägs av skattebetalarna och genom ägardirektiv styrs av den svenska högerregeringen.

Det närmast ansvariga ministeriet, först med Maud Olofsson och nu med Annie Lööf, tar inte några miljöhänsyn alls i sina ägardirektiv.

Annons

Det framgår att näringsministern tvärt om skall ha gett Vattenfall direktiv att upphandla och driva naturgasverk som kolkraftverk i Holland, Tyskland och Polen.

Detta är mycket märkliga ägardirektiv ur miljösynpunkt.

Vattenfall har av näringsministern getts direktiv att köpa upp, äga och driva anläggningar som drivs med fossilkraft.

Det rör sig inte om små eller marginella beslut, utan om att installera fossilkraft på kontinenten för mer än 100 milliarder!

Vår energiproduktion på hemmaplan består till 50 procent av kärnkraft och till 50 procent av vattenkraft. Koldioxidutsläppen var i Sverige 2012 cirka 0,4 millioner ton årligen.

Men Olofsson har utomlands handlat upp mycket stora tyska, holländska, polska och danska kolkraftverk, som drivs helt och hållet på fossila bränslen, med utsläpp av cirka 70 millioner ton koldioxid. I år Invigs ännu ett tyskt kolkraftverk, som byggts av Vattenfall.

Maud Olofsson har således beslutat om en miljömässigt fullständigt vansinnig inriktning. NUON-skandalen måste vara svenskt rekord i bortkastade pengar. Men är resten av den sittande ”äggskalsregeringen" helt sovande?

Olofsson och Lööf tror sig tydligen genom att hålla sig undan från konstitutionsutskottet, kunna rädda Reinfeldt och Borg från att också pekas ut, som lika regeringsodugliga?

Äggskalsregeringen i rollen som ägare av Vattenfall släpper nu ut mycket mer koldioxid från sina 13 verk i Tyskland än hela Sveriges totala utsläpp!

Att köpa upp och driva fossilbränsleverk är ett ägardirektiv, som givetvis aldrig skulle getts av den miljö- och energiansvariga näringsministern, - helt oavsett prisbild och egna vinstintressen.

Annons

I Tyskland läggs nu naturgasverk i malpåse. Det är fortfarande billigare att bränna kol än att elda med gas. Att fortsätta med biogas där är uteslutet.

Samtidigt görs här i Skåne, både lokalt och regionalt, allt vi kan för att minska vårt beroende av fossila bränslen. Vi är här på god väg att lyckas.

Men på regeringens ”äggskalsnivå” har det tyvärr visat sig vara tvärt om när det gäller miljöintresse och riktiga ägardirektiv.

Vattenfall var tidigare en kassako till staten. I år levererar Vattenfall inga pengar.

Varken Maud Olofsson eller Annie Lööf borde sova gott om natten, med allt de ställt till med när det gäller utsläpp och klimateffekter. Här hukar även Reinfeldt och Borg.

Byt ut hela högerregeringen!

Nilla Olsson
Per Brandt
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons