Annons
Insändare

Adjö folkhemmet

Tyvärr är det så att folkhemmet inte bara krackelerar utan håller på att rämna totalt.
Insändare • Publicerad 20 december 2013

Varför? Jo skatteintäkterna blir mindre och mindre. Hålet i skattkistan är fortfarande inte lagat. Våra politiker står handfallna och tänker bara på sig själv.

Åkerinäringen är ett minne blott. Ett svenskt par uppåt landet har 140 dragbilar, men inte en enda svensk chaufför. Polacker och bulgarer kör, men till vilken lön? Hur många skattekronor hamnar i Sverige? Byggbranschen håller på att gå samma väg. Är själv arbetslös murare och har med egna ögon sett hur det går till. De stora byggjättarna är värst. De säljer ut vilket jobb de vill till utländska firmor. Skanska tar hit personal från egna bolag i Polen. NCC och Peab är inte ett dugg bättre. Jag har själv jobbat på Skanska, jag vet hur det går till. Detta görs för att trycka ner lönerna. Detta görs med Svensk näringsliv och Svensk byggindustri som pådrivare. Vara för att en person har hjälm, varselväst och ID-kort betyder det inte att det är en utbildad byggarbetare. Och absolut inte att han har rätt lön. Irländska ICDS, med mycket personal i Sverige, betalar cirka 50 kronor mindre än vad en svensk ska tjäna. Som grädde på moset betalar man under två år sociala avgifter på Irland. Avgifterna är 20 procent lägre där. Snacka om sund konkurrens.

Annons

Utländsk arbetskraft kan jobba i landet i sex månader och skatta i hemlandet. Det blir inte mycket pengar till vår skattkista. Många stora byggobjekt finansieras med skattepengar men det kommer inget åter i kistan.

Skattepengar som ska gå till vård, skola och omsorg. Till den svenska välfärden. Löntagare och kamrater – Sverige blöder skattepengar. Detta måste få ett slut annars kommer det att sluta illa. Jag såg för ett tag sedan en dokumentär som hette American Winter. Den handlade om de nya fattiga i USA. Familjer där bägge hade collageutbildning. Man hade hus, bil och en sparad slant. Man drabbades av arbetslöshet och fick sälja sin bil, ta av sitt sparkapital för att betala räntor. Fick man sedan ett jobb fick man arbeta för minimilön. Alltså mycket mindre än man var van vid. Till slut var sparkapitalet borta. Minimilönen räckte inte till för att behålla huset, man fick flytta hem till sina föräldrar. Personer som var fyllda 50 år. Familjer som till slut inte hade råd att konsumera. Det innebär att hela landet hamnar i en negativ spiral som tyvärr bara går neråt. Vi är snart där är jag rädd.

Vi sålde inte bara vår själ utan även vårt land. Ja, alltså ni som röstade ja till det ekonomiska vansinnet kallat EU. Vi har i dag inget parti som är värda att kalla sig arbetarparti. Våra fackföreningar är i dag inga kamporganisationer. Man är fega och tysta. Stefan Löfven kan ju till och med tänka sig att samarbeta med C och FP. Annie Lööf är den största arbetshataren i vårt land. Nu gjorde Löfven ihop med LO ett uttalande där man sa att svenska avtal även ska gälla för utländska företag. Ett problem kvarstår dock. Även om ett företag visar upp en lönespec som visar att de har rätt lön så är det vad de får på sitt lönekonto som är intressant. Och det kan ingen kolla.

Vilka gick i taket efter detta utspel? Jo vissa politiker i Alliansen och Svenskt näringslivs vice ordförande. Jag är inte förvånad. De har överst på sin agenda att tvinga ner den svenska arbetarklassen på knä. Skulle detta ske ska de veta att arbetarklassen förr eller senare kommer att resa sig igen. Det borde vara alla fackförbunds största uppgift att slåss för ett utträde ur EU. Jag ska sluta med att citera Susanna Dzamic (KvP den 1 november) "Det lättaste sättet att få anställningsbar arbetskraft är att inte ge dem några alternativ". Sant men även skärmmande.

Jag säger - arbetare förena ader mot näringsliv och kapital.

Nilla Olsson
Anders Enkvist
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons