Annons
Insändare

Academedias försäljning och återtagande visar på oro

Skattekonsulten, fastighetsägaren med mera Roger Akkelius skulle köpa investmentbolaget Mellbygårds aktieinnehav på 25 procent i friskolekoncernen Academedia.
Publicerad 23 februari 2024
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Skolans grundläggande uppdrag är att utveckla barn och unga så långt som möjligt, varje skolpeng till aktieägarna är en skolpeng mindre till eleverna, menar skribenten som är kritisk till att Engelska skolan ersätts med mellanskillnaden mellan ordinarie skolpeng och skolans faktiska hyreskostnad.
Skolans grundläggande uppdrag är att utveckla barn och unga så långt som möjligt, varje skolpeng till aktieägarna är en skolpeng mindre till eleverna, menar skribenten som är kritisk till att Engelska skolan ersätts med mellanskillnaden mellan ordinarie skolpeng och skolans faktiska hyreskostnad.Foto: Peter Ottosson

Affären återkallades innan skolinspektionen och inspektionen för strategiska produkter hade godkänt affären. En viktig orsak till att affären återkallades var att köparen berättade om sina pedagogiska visioner som innebar att utdelningen till aktieägarna skulle slopas. I stället skulle aktiens värde öka långsiktigt genom återinvestera i verksamheten. Enligt köparen så känns det mer rätt i en skattefinansierad verksamhet.

Aktieägarna var missnöjda med tanke på sin egen plånbok utan någon tanke och omsorg till friskolekoncernens elever. Den tilltänkte köparen ifrågasätter vinster i skattefinansierad verksamhet och anser att det är fel liksom att friskolor som drivs som aktiebolag tillåts att ta ut vinster. Drivkraften är att ta ut vinster och det innebär mindre resurser till elevernas undervisning.

Annons

Den tilltänkta köparen har i olika intervjuer visat sin vilja att förbättra undervisningen för barn och påtalat att det kan finnas brister i verksamheten. Förmodligen är det så att många människor har fått sin verklighetsbild om skolan bekräftad och att den stämmer överens med deras egen uppfattning. Aktieägarna har reagerat negativt eftersom vinstkravet nedtonas.

Det som har hänt kan ju medföra att debatten om svenska skolan som inte kan eller bör handla om vinst, får handla om intellektuellt kapital.

”Det som har hänt kan ju medföra att debatten om svenska skolan som inte kan eller bör handla om vinst, får handla om intellektuellt kapital.”
Tommy Bengtsson

Vår lokal tidning Trelleborgs Allehanda belyser i en artikel (den 15 februari) hur vår kommun medverkat med finansiering vid den nyligen konkursade friskolan TAU hantverksskola i Malmö. Enligt uppgift i tidningen handlar det om miljonbelopp.

I vår egen kommun har vi ju Engelska skolan som skall ersättas med mellanskillnaden mellan ordinarie skolpeng och skolans faktiska hyreskostnad dock med maximalt med fyra miljoner kronor. Skolans grundläggande uppdrag är att utveckla barn och unga så långt som möjligt, varje skolpeng till aktieägarna är en skolpeng mindre till eleverna.

Ansvaret för skolan är större för de kommunala skolorna och därför bör skolpengen var olika.

I en likvärdig skola ges alla barn och unga möjligheter att förverkliga sina liv och framtidsdrömmar. Där är vi inte i dag inom skolans värld.

Tommy Bengtsson, Beddingestrand i februari 2024

Annons
Annons
Annons
Annons