Annons
Insändare

Absurt att folkomröstningar endast är rådgivande

Alltsedan jag fick rösträtt i allmänna val 1970, har jag undrat över en fråga: Hur kommer det sig, att de politiska partierna, egentligen bara är intresserade av din röst, vart fjärde år (vid de allmänna valen) och sedan när de eventuellt vunnit, bara är angelägna av att få ihop en majoritet i de folkvalda församlingarna, för att genomdriva sina förslag.
Publicerad 5 juni 2021
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Skribenten funderar över val och folkomröstningar.
Skribenten funderar över val och folkomröstningar.Foto: Jessica Gow/TT

Effektivt, javisst, men här haltar det folkliga inflytandet betänkligt.

Valfrågorna är i allmänhet så utslätade och intetsägande, och utformade så, att partierna inte behöver binda upp sig för någonting. De kan till exempel utformas så här: ”En bättre skola för alla”, ”Alla ska med”, ”En tryggad ålderdom för alla”, etc. etc.

Annons

Nej, de intressanta frågorna, är ju de som dyker upp under de fyra åren, mellan valen. Och här tycker de regerande partierna, att eftersom de vann valet, så har de folkets mandat, att bara köra på i alla frågor. Sen får folket visa sitt eventuella missnöje vid nästa allmänna val. Då är ju tyvärr många fattade beslut, oåterkalleliga, och kan inte rivas upp. Sen kan de alltid avfärda dem som protesterar, som enstaka röster i öknen.

Tyvärr har de oftast rätt. Jag menar, det är ju inte så många, som skriver insändare, eller överhuvudtaget, protesterar. Detta innebär, att de styrande i en kommun, aldrig riktigt kan veta, vad folkmajoriteten tycker i de frågor, som kommer upp. Vad finns det då för sätt, att ta reda på detta? Ja egentligen bara ett, genom folkomröstningar.

Besvärligt och bökigt, javisst, men vill man ha verklig demokrati, så måste det bli så.

Det säger sig självt, att man inte kan folkomrösta om varenda fråga, som kommer upp. Då skulle förstås det politiska arbetet lamslås. När det gäller Trelleborgs kommun, så skulle det till exempel vara på sin plats, att folkomrösta om man ska ha storfängelset här, eller om man ska bygga ett antal höghus i centrala stan och för alltid förändra strukturen på stadskärnan.

”Går folkmajoritetens åsikt i en fråga, emot de styrandes åsikter, ska det förstås vara avgörande och det eventuella beslutet rivas upp.”
Robert Bratel

Nu har det ju äntligen beslutats om en folkomröstning om den östliga hamninfarten, vid nästa val. Och så bör det, som påpekats tidigare här, bli med andra stora och avgörande frågor. Går folkmajoritetens åsikt i en fråga, emot de styrandes åsikter, ska det förstås vara avgörande och det eventuella beslutet rivas upp.

Att folkomröstningar endast är rådgivande, finner jag absurt och en inskränkning i demokratin (även om det är lagligt). Då anser man tydligen, att folket, som man ska representera, inte alltid har omdömet, att fatta de rätta besluten. Men samtidigt, anser man, att de (folket) har omdömet, att välja, vem som ska styra dem under fyra år i de allmänna valen till riksdag, kommun och region. Jag får inte den inkonsekvensen, att riktigt gå ihop.

Robert Bratel

Annons
Annons
Annons
Annons