”90 procent av det vi äter kan inte komma via Trelleborgs hamn”
Vid reklaminslag från Trelleborgs hamn påstås att 90 procent av det vi äter transporteras genom Trelleborgs hamn.
Nedan finns Jordbruksverkets uppgifter om Sveriges självförsörjningsgrad 2019:
Tomater: 17 procent, Äpple: 21 procent, Socker: 93 procent, Gurka: 46 procent, Potatis: 93 procent, Jordgubbar: 69 procent, Lök: 68 procent, Spannmål: 135 procent, Morötter: 92 procent, Ägg: 97,5 procent, Mejeri: 70,4 procent, Lamm: 30,7 procent, Gris: 76,7 procent, Nöt: 56,4 procent och Fågel: 71,6 procent.
Med ovanstående uppgifter är det enligt min mening omöjligt att 90 procent av det vi äter kommer genom Trelleborgs hamn.
Sven Svensson, Ö.Värlinge
Svar direkt: Vi får be Sven Svensson att lyssna en gång till. Vi säger inte att ”90 procent av det vi äter kommer genom Trelleborgs hamn” utan att ”90 procent av vad du äter och konsumerar kommer sjövägen”, vilket är en väsentlig skillnad.
Cirka 90 procent av alla varor och råvaror går via sjövägen till och från Sverige. Siffran baseras på statistik från branschorganisationen Sveriges hamnar och vi använder den siffran för att visa på sjöfartens och hamnnäringens betydelse.
Petronella Ljungh, kommunikationschef, Trelleborgs Hamn AB