Annons
Insändare

48 knytnävar rakt i ansiktet

Insändare • Publicerad 23 juni 2005

Statliga Vattenfall planerar att bygga en av världens största havsbaserade vindkraftsanläggning på Lillgrund strax sydost om Öresundsbron. Anläggningen skall bestå av 48 vindsnurror och i dagarna skall byggnadsnämnden i Malmö ta ställning till en ansökan om att fördubbla kraftverkens rotorarea i förhållande till redan givna tillstånd.

I sin information uppger Vattenfall att anläggningen skall ge elenergi till 50 000 hushåll, vilket uppges motsvara nästan hela Malmö. Endera är man dåligt påläst eller så räknar man med att malmöborna ska hålla värmen med åkarbrasor. Vidare framhåller man det miljövänliga med vindkraft. Det enda negativa man nämner är "förändrad landskapsbild" och visst buller. Som om inte det skulle vara nog för att stoppa hela projektet. Estetiska värden och upplevelser är grunden för god livskvalitet. Väg 100 förbi Höllviken är ett av Sveriges vackraste vägavsnitt med utsikt över Öresund, med Danmark i fjärran och Öresundsbron i horisonten. Bron är inte bara ett vackert byggnadsverk utan också en symbol för integrationen och banden mellan Sverige, Danmark och Europa.

Annons

Den horisonten skall nu brytas av dumhetens symboler som till råga på allt kommer att snurra i otakt vilket vi människor uppfattar som oerhört störande. För att övertyga oss om att vi inte skall behöva se eländet använder sig Vattenfall av en bild där Öresundsbron över huvud taget inte syns och där vindsnurrorna döljs i dimma. Man säger också att på det avståndet kommer vi att uppfatta vindsnurrorna som några lillfingrar. Jag kommer snarare att uppleva att jag träffas av 48 knytnävar rakt i ansiktet när jag blickar ut mot Öresundsbron.

I sin information och marknadsföring säger Vattenfall också stolt att Sverige är en av världens ledande nationer på vindkraft. Det är föga smickrande att vara världsmästare i estetisk miljöförorening och nationalekonomisk dumhet.

Ekonomin väljer man att över huvud taget inte nämna, men tag med kostnaderna för nedmontering och skrotning i kalkylerna när förnuftet förhoppningsvis återvänder till Rosenbad om drygt ett år.

Börje Svensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons