Annons
Insändare

135-årigt demokratiarbete är inte lika med noll

Svar till Jerry Larsson, Demokratipartiet (den 30 maj).
Publicerad 31 maj 2023
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
1991 kom ett nytt parti, Ny demokrati, in i riksdagen. Är det deras ”demokrati” som Jerry Larsson vill återinföra så bevare oss väl!, skriver Jan-Erik Andersson. På bilden Ian Wachtmeister och Bert Karlsson  som representerade Ny Demokrati i riksdagen.
1991 kom ett nytt parti, Ny demokrati, in i riksdagen. Är det deras ”demokrati” som Jerry Larsson vill återinföra så bevare oss väl!, skriver Jan-Erik Andersson. På bilden Ian Wachtmeister och Bert Karlsson som representerade Ny Demokrati i riksdagen.Foto: RIKARD COLLSIÖÖ

I ditt svar antyder du i slutet att Socialdemokraterna inte skulle vara ett demokratiskt parti. Då måste jag ställa ett antal frågor till dig.

Vem var det som redan 1889 drev kravet på och som demonstrerade för demokratin 1890?

Annons

Vem var det som fick med sig Liberalerna och införde demokratin 1909 även om den inte var helt ut färdigutvecklad?

Vem införde den kvinnliga rösträtten 1921?

Vem utvecklade och utökade demokratin till grupper som i 1921 års beslut inte omfattades av demokratin, till exempel värnpliktiga och andra?

Under en stor del av åren från 1936 och framåt arbetade Socialdemokraterna med att utveckla Sverige till ett av världens främsta välfärdsland. Det finns tre perioder när borgerligheten styrde och då demokratiprocessen avstannade till förmån för gynnande av de rika.

”Under en stor del av åren från 1936 och framåt arbetade Socialdemokraterna med att utveckla Sverige till ett av världens främsta välfärdsland.”
Jan-Erik Andersson, Trelleborg

Socialdemokraterna har sällan haft egen majoritet och behövt samarbeta med andra partier och därför inte kunnat fullt ut genomdriva sin egen politik. Detta märktes kanske framför allt 2014–2018. Men man tog ett ansvar för att Sverige kunde styras, men demokratin har alltid stått i fokus.

Hur ska Demokratipartiet matcha detta?

1991 kom ett nytt parti, Ny demokrati, in i riksdagen. Är det deras ”demokrati” som Jerry Larsson vill återinföra så bevare oss väl!

Välj ett etablerat parti som i allra högsta grad värnar om demokratin!

Jan-Erik Andersson, Trelleborg

Annons
Annons
Annons
Annons