Annons
Nyheter

Skytten låg i bakhåll vid kallbadhuset

Skytten väntade in den 36-årige småbarnsfadern på parkeringen intill Sibbarps kallbadhus och sköt honom med tre skott.
Mordet är det tredje på personer som haft affärer med den så kallade Maffians bankir, Torgny Jönsson.
Nyheter • Publicerad 11 maj 2011
Foto: 

2005. 62-åring på Södergatan.

2007. 33-åring på Bennets väg.

Annons

I går. 36-åring på Sibbarp.

Alla tre är nu döda. Alla tre med nära affärsmässiga kontakter med Torgny Jönsson, den så kallade Maffians bankir, och utpekade av polis som kriminella. Morden är olösta, men de tidigare offrens affärer har intresserat polisen.

Klockan hade passerat tolv och de flesta som befann sig i närheten av Sibbarps kallbadhus igår var där för att byta försommarvärme mot havets svalka. Men den svartklädde man som låg och väntade på en bänk ett stenkast bort hade en annan agenda.

Polisen vill inte berätta hur mordet gick till, men Sydsvenskan har talat med flera vittnen. De berättar att samtidigt som 36-åringen styrde stegen mot sin bil, ett fordon i premiumklassen, gick den svartklädde i samma riktning. Han höjde pistolen, avlossade tre skott i snabb takt och såg 36-åringen falla till marken.

Ett femtiotal meter bort stod en Limhamnsbo och väntade på sin vän. Hans första tanke var att någon skjutit med smällare eller att knallarna orsakats av en skyddsjägare.

– Först syntes inte en människa till, men jag fortsatte att titta mot det håll skotten kommit ifrån och såg då någon springa för fullt från parkeringen, berättar han.

I flykten tappade mördaren mordvapnet och tvingades vända tillbaka och plocka upp det innan han fortsatte in på en cykelväg och slukades upp av det intilliggande villaområdet.

Flera i omgivningen reagerade på skotten, men trodde först, precis som Limhamnsbon, att de hade en mer naturlig förklaring.

En av dem var byggarbetaren Robert Lidström som satt och åt lunch vid en villa tvärs över gatan då han hörde skotten. Först när han gick ut på gatan insåg han att något allvarligt inträffat.

– En chockad kvinna kom gråtande och pensionärer som var ute med sina hundar kom och frågade vad som hänt, berättar han.

Annons

Efter att första polispatrullen kom till platsen och konstaterade att det rörde sig om en dödsskjutning tog allt en intensiv vändning. Hela parkeringen spärrades av, likaså delar av Strandgatan och en mängd poliser anslöt.

Polismän från länskriminalen förhörde vittnen efter att tungt beväpnade piketpoliser säkrade området. Även en polishelikopter kommenderades till platsen och användes för att skanna av området från skyn.

Medan soldyrkare låg och slappade på sandstranden hundra meter bort utvidgades avspärrningarna rejält. Samtidigt växte otåligheten bland de kallbadgäster som inte kunde komma åt sina bilar utan snällt fick vänta på att polisen skulle bli färdig på platsen.

36-åringen överrumplades av skytten och dog av allt att döma omedelbart. Då alla återupplivningsförsök var lönlösa lät polisen kroppen ligga på parkeringsplatsen medan polisens tekniker noggrant dokumenterade brottsplatsen.

Ett spår i polisens mordutredning leder till närområdet. På eftermiddagen gjorde polisen husrannsakan i en fastighet på Limhamn och tvingade med sig en person till förhör. Ytterligare en person ska ha hämtats till förhör under gårdagen.

TT
Tobias Barkman, Daniel Persson, Joakim Palmkvist
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons