Annons
Nyheter

Regeringen sparkar Lugnet

Tillväxtverkets kritiserade generaldirektör Christina Lugnet får sparken. Hon fick beskedet på näringsdepartementet på måndagseftermiddagen.
Nyheter • Publicerad 6 augusti 2012
Tillväxtverkets generaldirektör Christina Lugnet fick i går eftermiddag sparken av regeringen.
Tillväxtverkets generaldirektör Christina Lugnet fick i går eftermiddag sparken av regeringen.Foto: ERIK MâRTENSSON / SCANPIX

– Jag kan konstatera att den senaste veckans rapporteringar har gjort att förtroendet för Christina Lugnet som generaldirektör är urholkat, säger näringsminister Annie Lööf (C).

Christina Lugnet har fått kraftig kritik för Tillväxtverkets vidlyftiga interna representation, där chefer och tjänstemän bland annat gått på vinprovning och ätit på lyxrestaurang för skattebetalarnas pengar.

Annons

Lugnet var kallad till näringsdepartementet under måndagen för att förklara sig, och det var där beskedet kom att hennes förtroende är förbrukat. Hon lämnade lokalerna utan att prata med journalister, men hälsar i ett mejl till TT via verkets kommunikationschef att hon accepterar regeringens beslut.

"Tillväxtverket har en viktig roll i utvecklingen av företag och regioner i Sverige. Självklart är jag besviken över att lämna mitt uppdrag och alla kompetenta medarbetare", skriver Christina Lugnet.

Annie Lööf har kallat alla generaldirektörer för de myndigheter som ligger under näringsdepartmentet till ett möte på tisdagen. Men det är inte fler som riskerar att sparkas.

– Nej, det här handlar om generaldirektören på Tillväxtverket och där är förtroendet urholkat. Jag förutsätter att myndigheter har riktlinjer och följer dem, det är det vi ska diskutera på mötet i morgon, säger Annie Lööf.

Vad har gått snett på Tillväxtverket?

– Det får vi återkomma till, men jag kan konstatera att man inte följt sina interna riktlinjer och att förtroendet för Christina Lugnet är kraftigt naggat i kanten från regeringens sida.

Hon säger att rekryteringsprocessen efter en ny generaldirektör börjar efter det formella regeringsbeslutet på torsdag.

På tisdagen ska Christina Lugnet delta i ett större informationsmöte med personalen. Alla de cirka 350 anställda på de nio kontoren får delta, kontoren utanför Stockholm via länk, berättar Gunborg Hägg, styrelseledamot i ST-klubben vid myndigheten, som i övrigt inte vill kommentera det inträffade.

Socialdemokraternas näringspolitiska talesperson, Jennie Nilsson, litar på att regeringens beslut har varit korrekt och motiverat.

– Det var inte så jättemärkligt att hon fick gå, med tanke på den senaste tidens turbulens. Jag förutsätter att regeringen har gjort det här på ett riktigt sätt. Det är viktigt att regeringen har ett förtroende för personerna på de här posterna, säger hon.

Cecilia Isberg
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons