Annons
Nyheter

Ovädret Sven fortsätter under natten

Vinterovädret Sven slog till stenhårt mot södra Sverige på torsdagskvällen. Tio tusentals hushåll blev strömlösa medan vägar blockerades av nerfallna träd. Och ovädret är inte över, varnar SMHI för.
Nyheter • Publicerad 6 december 2013

Johanna Leander bor i Malmö. Hon tycker att Sven är "mycket, mycket värre" än förra stormen, Simone.

– Alla ventiler i huset tjuter, fönsterrutorna skallrar och elen fladdrar. Det viner som tusan, säger hon till TT.

Annons

Det dröjde inte länge förrän det märktes att ovädret dragit in. Omgående kom rapporter om nedfallna träd över vägar, strömlösa hushåll och en rad trafikolyckor.

Vid 22.30 hade elbolagen Eon, Fortum och Vattenfall sammanlagt närmare 45 000 kunder utan el. Och tusentals kommer att få vänta till åtminstone fredagen innan strömmen är tillbaka.

– Våra montörer ger sig ut tidigt på fredagsmorgonen och påbörjar felavhjälpningen, säger Jakob Holmström, kommunikationschef vid Eon.

Skogsarbetare saknas

En 42-årig skogsarbetare är försvunnen i Eda i Värmland. Mannen har inte kommit hem efter arbetsdagen som slutade vid 16-tiden, skriver polisen i Värmland på sin hemsida.

Polisen söker efter mannen, men han hade inte hittats sent på kvällen.

En mängd trafikolyckor inträffade under stormen, bland annat har några lastbilar med släp vält i Skåne.

I bland annat Skåne och Halland har träd fallit över många vägar. I Kävlinge körde en bil in i ett träd som fallit på vägen.

– En person är förd till sjukhus med okända skador, säger Mia Sandgren, informatör vid Skånepolisen.

Orkanbyar

Annons

Under kvällen har vindbyar med orkanstyrka uppmätts längs hela Västkusten. Och SMHI uppgraderade varningen för Skåne, utom Österlen, och Halland till en klass 3-varning. En klass 3-varning utfärdas när mycket extremt väder väntas som kan innebära stor fara för allmänheten och mycket stora störningar i viktiga samhällsfunktioner.

Ovädret ledde till att tågtrafik och ersättningstrafik in i Skåne under kvällen.

Även flygtrafiken berördes, bland annat ställdes samtliga avgångar från Sturups flygplats till Bromma in.

Sven är segare

Enligt Krister Bengtsson, metereolog vid SMHI, är Sven mer långdragen och rör sig över större områden jämfört med Simone.

– Simone sträckte sig under 3–5 timmar, men i dag (fredag) har vi haft stormbyar från eftermiddagen som eventuellt sträcker sig till i morgon på morgonen, säger han.

Även under fredagsdygnet ska det blåsa rejält i Sverige, de kraftigaste vindarna väntas över Öland, Gotland och östra Svealand.

TT

Marcus Haraldsson
Kristianstadsbladet
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons