Annons
Nyheter

Nervsjukdomen als går att behandla

För första gången har forskare visat att nervsjukdomen als går att behandla. Tack vare transplanterade nervceller överlevde möss med sjukdomen betydligt längre jämfört med obehandlade möss.
Nyheter • Publicerad 19 december 2012
Foto: Jan Forsman/SCANPIX

På sin 50-årsdag fick tv-journalisten Ulla-Carin Lindquist veta att hon led av amyotrofisk lateralskleros (als). I en efterföljande tv-dokumentär, men framför allt i boken "Ro utan åror", gav hon sjukdomen som drabbar cirka 200 svenskar varje år ett ansikte.

Sjukdomen resulterar i att de nervceller som styr kroppens muskler långsamt förtvinar och dör. Till slut slås även vitala funktioner ut och patienten dör.

Annons

Hittills har vetenskapen stått handfallen, men nu har amerikanska forskare hittat ett sätt som eventuellt kan innebära en behandling.

Metoden, som redovisas i elva av varandra oberoende studier i Science Translational Medicine, går ut på att transplantera nervstamceller in i ryggmärgen.

I försök kan forskarna visa att transplantationer bromsar sjukdomsutvecklingen hos möss som lider av als, men framför allt att överlevnaden förlängs kraftigt. I de aktuella försöken överlevde 25 procent av mössen ett år eller längre, det vill säga tre till fyra gånger längre jämfört med obehandlade möss.

– Detta är ingen bot, men studierna visar stamcellernas potential för att förbättra livskvaliteten och förlänga livet hos patienter med als, säger Yang Teng vid Brigham and Womens Hospital i USA.

Madeleine Gripsten
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons