Annons
Nyheter

Mordmotivet hålls hemligt

Mördarna försvann springande bland hyreshusen. Inte spårlöst, dock greps ingen trots ett massivt polispådrag.
Nyheter • Publicerad 3 januari 2012
Foto: 
Polisen i Malmö höll presskonferens med anledning av dödssjkutningen på Kantatgatan tidigare i förmiddags. På bilden: Operativ chef för Länskriminalen Börje Sjöholm, Länspolismästare Eva Årestad-Radner och Polisintendent Henrik Stiernblad
Polisen i Malmö höll presskonferens med anledning av dödssjkutningen på Kantatgatan tidigare i förmiddags. På bilden: Operativ chef för Länskriminalen Börje Sjöholm, Länspolismästare Eva Årestad-Radner och Polisintendent Henrik StiernbladFoto: 

Offret är inte kriminell, men polisen har ändå ett tänkt motiv, som hålls hemligt.

I den blygrått regniga tisdagseftermiddagen reser Skånepolisens tekniker ett ihopfällbart tält på Kantatgatan, vid vändzonen. Under en gul filt som döljer hans ansikte ligger det senaste mordoffret i det länspolismästaren kallar vansinniga händelser. Enligt uppgifter till Sydsvenskan är mannen 48 år gammal. Och förekommer inte i polisens register förutom "en bagatellartad förseelse en tid tillbaka" enligt en poliskälla.

Annons

Uniformerade poliser går och letar spår - tomhylsor från mordvapnet eller annat - i vändzonen intill. Flera saker tas tillvara. En polishund har spårat efter en möjlig flyktväg: längs hyreshuslängorna bort mot Motetten och Munkhättegatan. Kanske till en väntande bil, kanske en tillflyktslägenhet.

Klockan är cirka 14 på tisdagen, två timmar sedan det senaste morddramat inträffade i Malmö. Polisens avspärrningsband spänner mellan husen över ett område stort ungefär som en fotbollsplan.

Larmet kom in klockan 11.52 till polisens kommunikationscentral. Flera uppringare hade då hört skott och sett den liggande mannen.

— Det gick snabbt för polisen att komma, det myllrade av blåljus på några minuter, säger en av de boende som var på plats bara sekunder efter mordet, men ändå inte hörde skotten.

— Jag var på väg in i videobutiken som offret måste ha kommit ifrån. Jag såg honom ligga på rygg nedanför trappan. Han verkade vara typ 45-50, man såg inte att han var skjuten.

Polisen blockerade snabbast möjligt ett stort område. Vid spärrar på Lindängsvägen, Munkhättegatan och Nydalavägen gick poliser, flera maskerade och med automatvapen, och kontrollerade alla bilar på väg bort från platsen.

Det finns flera personer som såg mordet, men polisen gick inte ut med något signalement på mördarna, för att inte låsa eventuella andra vittnen.

Vid 15-tiden återsamlades polisstyrkorna på Kantatgatan, tomhänta, och gick över till "operation dörrknackning", alltså att fråga runt bland alla boende. Flera av dem Sydsvenskan mötte var talföra, men var övervägande rädda för egen del och för sina närmaste och hade inte sett något av värde.

Länskriminalens chef Börje Sjöholm manade vid en presskonferens senare under dagen alla tänkbara vittnen, i denna utredning och andra, att träda fram.

— Ska Malmö vara en trygg stad så måste fler vittna, vi är helt beroende av det, sa han.

Annons

På frågan om faran för tredje man, allmänheten, vid mord på öppen gata, svarade Sjöholm så här:

— Vid de sex eller sju mord vi haft sen i fjor har man inte skjutit folk på måfå, man har vetat vem man är ute efter. Även i det här fallet.

Andra poliskällor bekräftar för Sydsvenskan att mordet inte var ett hastigt påkommet dåd, alltså något slags alternativ rättsskipning i en konflikt, trots att offret inte är kriminellt belastad.

Karin Ohlsson
Joakim Palmkvist
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons