Nyheter

Madeleine gifter sig nästa år

Prinsessan Madeleine har förlovat sig med Christopher O'Neill, bekräftar drottning Silvia för TT.
-Han är en riktig svärmorsdröm, säger drottningen. Bröllopet kommer att hållas i Sverige, skriver Hovet.
Nyheter • Publicerad 25 oktober 2012
Foto: 

Silvia såg väldigt glad ut när hon bekräftade förlovningen rapporterar TT:s reporter på plats i Jordbro där drottningen besökte en Samhall-anläggning under morgonen. Hon log och småskojade med de knappt 15 journalister och fotografer som var på plats.

Vet drottningen om de kommer att bo i Sverige eller i USA, löd en fråga?

– Som det är nu så är de i USA förstås, men Christopher O'Neill är väldigt internationell och har bott i England i många år. Han tycker om Sverige och har varit här flera gånger. Det kanske blir någon gång i Sverige också. Han pratar många språk och jag tror att han kommer att lära sig svenska också, säger drottning som sedan fick frågan om vad hon tycker om Christopher O'Neill.

– Han är 38 år och utstrålar säkerhet och värme, så prinsessan Madeleine är väldigt glad och det är vi också.

Till hovets hemsida säger prinsessan Madeleine:

– Vi är mycket glada och lyckliga. Det är en väldigt speciell dag för oss.

Hon berättar att Christopher O'Neill friade en dag i början av oktober.

– Det var mycket romantiskt och fint genomtänkt, men mer än så vill vi inte berätta utan hålla det för oss själva.

O'Neill säger att han funderat ett tag på att fria och ville vänta på det rätta tillfället.

– Men jag visste att det var Madeleine jag ville gifta mig.

Bröllopet är planerat att äga rum under sommaren 2013, skriver hovet som på sin hemsida bekräftar att "prinsessan Madeleine och Herr Christopher O'Neill" är förlovade.

Hovets informationschef Bertil Ternert säger att det är prinsessan och hennes fästman som själva håller i planeringen kring bröllopet.

– Tid och plats är ännu inte bestämd. Men bröllopet kommer att hållas i Sverige, säger Ternert.

Kungen har "givit sitt samtycke" till att de två ingår äktenskap. Kungen har också i enlighet med grundlagen fått samtycke från regeringen.

I januari 2011 avslöjades att O'Neill var prinsessan Madeleines nye pojkvän. I februari i år bekräftade hovet att paret är sambor.

Prinsessan berättar att paret träffades genom gemensamma vänner.

– Vi delade samma humor och hade väldigt roligt tillsammans. Chris öppnade upp mitt hjärta, han är min själsfrände, säger hon till hemsidan.

O'Neill berättar att han talat med prinsessans föräldrar om att få gifta sig med deras dotter.

– Kungen och drottningen blev glada, och lite rörda, tror jag, säger han enligt intervjun.

Den 38-årige O'Neill kommer från en välbärgad amerikansk familj, arbetar i finansbranschen och har en examen från en av de bättre handelshögskolorna i New York.

Sten Hedman, tidigare hovreporter som följt kungafamiljen i många år, beskriver O'Neill som en "relativt framgångsrik affärsman".

– Exakt vilka affärer det är vet jag inte, men han lever ju socialt bra i New York och sägs vara framgångsrik. Jag har aldrig läst att någon egentligen granskat vad hans affärsverksamhet innefattar.

TT: Har du träffat honom personligen?

– Nej, jag har bara sett honom. Han var ju här (i Stockholm) när prinsessan Estelle döptes. Han ger ett sympatiskt intryck.

Sten Hedman blev inte överraskad över uppgifterna om förlovningen.

– Det var väl ganska förväntat. De har ju levt tillsammans och bott ihop. Det hade varit mer överraskande om de inte förlovat sig.

Statsvetarprofessorn Olof Ruin säger att rent formellt kan förlovningen ha en konstitutionell betydelse eftersom prinsessan Madeleine är tronföljare. Rent teoretiskt kan hon bli Sveriges statschef.

– Men i praktiken är det en ickefråga eftersom hon i tronföljden står efter kronprinsessan Victoria, prinsessan Estelle och även sin bror prins Carl Philip, konstaterar Olof Ruin.

Riksmarskalken Svante Lindqvist säger till hovets hemsida att O'Neills titel kommer att "meddelas i samband med tidpunkt för bröllopet". Prinsessans titlar påverkas inte, hon fortsätter att vara Hennes kungliga höghet, prinsessa av Sverige och hertiginna av Hälsingland och Gästrikland. Hon kommer även fortsättningsvis att få del av apanaget för sina officiella uppgifter.

Och O'Neill kommer inte behöva konvertera från katolicismen till protestantismen innan han gifter sig med prinsessan, enligt Lindqvist.

Riksmarskalken förklarar också att O'Neill senare kommer att stödja sin maka vid hennes officiella uppdrag och närvara på evenemang där prinsessan "kan tänkas deltaga".

Prinsessan Madeleine arbetar vid World Childhood Foundation i USA och är bosatt i New York.

Hon berättar att paret kommer att fortsätta att bo i New York på grund av bådas arbeten.

– Men det utesluter inte möjligheten att vi flyttar till Sverige i framtiden, säger hon på hovets hemsida.

Hon har tidigare varit förlovad med juristen Jonas Bergström. De utväxlade ringar i augusti 2009, och planerna var att bröllopet skulle hållas någon gång under "senhösten 2010" eller "vintern 2011". Men i april 2010 bekräftade hovet:

"De har kommit fram till att det bästa för dem är att de går vidare på var sitt håll". Prinsessan har senare berättat att den brutna förlovningen och skriverierna kring dem innebar en hård press.

– Att allting blev så uthängt var en svår period i mitt liv, sade hon i en lång intervju med Dagens Industri Weekend.

Ann-Louise Olander
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.