Annons
Nyheter

Lusdrabbade ska inte stanna hemma

När barnen samlas efter sommarlovet är det högsäsong för huvudlössen.
Nyheter • Publicerad 20 augusti 2012
Det är viktigt att kamma igenom håret med en luskam.
Det är viktigt att kamma igenom håret med en luskam.Foto: 

Vissa skolor rekommenderar barnen att stanna hemma om de drabbas av löss, men expertens råd är att skicka barnen – och lössen – till skolan.

Efter skolstarten sprids huvudlössen snabbt mellan barnen. På många håll lyder rekommendationen: Skicka inte ditt barn till förskola eller skola innan du hunnit behandla eller kamma ordentligt. Men lusexperten Johan Lindh på Smittskyddsinstitutet håller inte med.

Annons

– Skicka barnen till skolan. Huvudlöss är inget traumatiskt och det ska inte vara socialt nedvärderande för barnen, säger han.

Forskare har undersökt hur mycket huvudlössen kostar samhället och studien visar att få föräldrar följer skolornas rekommendationer. Ett 40-tal skolor i Sverige har svarat på frågan om föräldrarna stannar hemma med lusdrabbade barn.

– Få stannar hemma vilket är bra för det blir helt andra kostnader om föräldrar är hemma för att barnen har löss, säger Lindh.

TT: Innebär det inte onödig smittspridning om man skickar barnen till skolan?

– Man måste meddela att barnen har löss. Informationen är viktig om man vill förhindra smittspridningen.

Behandlingen bör göras så snart man upptäckt löss och nyckeln till lusfritt hår är enligt experten luskam, behandling och information.

Karin Ohlsson
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons