Annons
Nyheter

Lööfs vapenmiss i radiointervju

Näringsminister Annie Lööf (C) får kritik efter en miss om Sveriges vapenexport. I Ekots lördagsintervju utesluter inte Lööf vapenexport till Kina, trots att det finns ett vapenembargo mot landet sedan 1989.
Nyheter • Publicerad 22 april 2012
Foto: 

– Om vi inte exporterar vapen till Kina vad gäller bekämpningsmedel till exempel, eller annan utrustning, vad får det för konsekvenser, säger hon till programmet.

På frågan om hon anser att Sverige ska kunna exportera vapen till Kina svarar Lööf:

Annons

– Sverige ska exportera till de länder där samarbete och samförståndsavtal finns, så länge den lagstiftning vi har respekteras.

Svenska Freds ordförande Anna Ek säger till Expressen:

– Under all kritik och väldigt oroväckande.

Ek tycker att det är förvånansvärt att EU:s vapenembargo verkar okänt för Lööf.

Misstaget förvånar även statsvetaren Ulf Bjereld, som tror att misstaget kan påverka hennes trovärdighet.

– Två saker är mycket märkliga. Hon antyder att Kina ligger i en gränszon, men utrikesdepartementet är väldigt tydliga i sin beskrivning av landet som en diktatur. Det andra är att hon antyder att Sverige mycket väl skulle kunna sälja vapen till Kina trots att EU har vapenembargo mot landet, säger han till Aftonbladet.

Själv medger Lööf att uttalandet om Kina blev olyckligt.

"Jag tänker verkligen inte föreslå att Sverige ska exportera vapen till Kina och jag anser inte att Kina är en demokrati", skriver Annie Lööf, via sin pressekreterare i ett sms till TT.

"Mitt syfte var att förklara hur systemet som reglerar vapenexport fungerar och vilka myndigheter och system som hanterar bedömningarna av vapenexport", uppger hon och fortsätter:

"Min avsikt var att illustrera hur komplicerat det är att konstruera dessa system, och att jag och Centerpartiet ställt krav på skärpningar. Det blev olyckligt att använda Kina som teoretiskt exempel, och jag vill därför för säkerhets skull göra detta förtydligande."

Ann-Louise Olander
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons