Annons
Nyheter

Löfven behöll lugnet i debattdebuten

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) och Socialdemokraternas Stefan Löfven möttes på söndagen för första gången i en debatt.
Nyheter • Publicerad 7 maj 2012
Foto: 

Löfven gick på offensiv om jobben, men pressades om energi, bidrag och skatter.

Stefan Löfven, som debuterade i SVT:s partiledardebatt, fick börja med det han helst ville tala om: jobben och näringspolitiken.

Annons

– Jag tror att jag stött på mer näringsliv än ni tillsammans under åren, sade S-ledaren kaxigt och syftade på åren som fackordförande i Metall.

Han upprepade sin kritik om att regeringen misskött kampen mot arbetslösheten och efterlyste en aktiv näringspolitik och utbildningssatsningar.

– Ni sade att vi hade massarbetslöshet 2006. Nu är arbetslösheten ännu högre. Vad kallar ni den för nu? undrade Löfven.

Inledde artigt

Reinfeldt inledde snällt och trodde att det skulle gå bra för Löfven som S-ledare, men sedan var det slut på artigheterna.

Reinfeldt raljerade över Löfvens förslag om ett innovationspolitiskt råd och undrade om S-ledaren tror att jobben blir fler genom att sitta ned och fika.

Riktigt hett blev det när debatten gick in på a-kassan. Löfven förklarade att S står fast vid att taket höjs till 910 kronor om dagen. Reinfeldt passade på att utmåla S som ett bidragsparti.

– Jag tycker att man ska ge mer i plånboken för de som arbetar och att man ska satsa mer på välfärdens kärna, sade han.

Småpartiernas chans

Sedan hävdade Reinfeldt att S i förra höstens budgetmotion lade 43 procent av sina satsningar på bidragshöjningar. Det fick Löfven att högljutt protestera och debatten gick för ett ögonblick över till käbbel mellan statsministerrivalerna. Annars behöll S-ledaren sitt lugn i debatten och det var svårt att upptäcka någon nervositet.

Annons

Regeringspartierna pressade Löfven på besked, till exempel om vad som ska hända när nuvarande kärnkraftsreaktorer tjänat ut. Löfven menade att kärnkraften ska avvecklas, men tillade att industrins intressen inte får hotas.

Löfven medgav att S-löftet om att ta bort skatteklyftan mellan löntagare och pensionärer kommer att ta flera år. Reinfeldt som var mer offensiv än Löfven i andra halvlek högg direkt.

– Det var ett viktigt besked. Nu backar S om det stora löftet till pensionärerna, sade han.

Löfven som var mer lågmäld försökte hävda att S inte alls backat.

Maria Sällberg
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons