Annons
Nyheter

Julvädret stoppar tågtrafik

Julvädret har lett till såväl inställda tåg som flera avåkningar på vägarna. För närvarande är det stopp i tågtrafiken mellan Arboga och Kungsör. Även alla avgångar mellan Luleå och Kiruna har ställts in på grund av kyla.
Nyheter • Publicerad 24 december 2012
Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

– Vi har ett kontaktledningsfel mellan Arboga och Kungsör. Det kommer inte att vara klart förrän klockan sex i kväll. Två tåg har ersatts med buss och jag utgår från att resterande tåg också ersätts med bussar, säger Thomas Pihl på Trafikverkets presstjänst.

I Norrland har riktigt låga temperaturer stoppat alla fyra avgångar mellan Luleå och Kiruna i dag. De inställda tågen ersätts inte av några bussar.

Annons

– Det är kölden som gör att vi av säkerhetsskäl ställer in trafiken. Det är ner mot minus 40 på vissa ställen och om tåget skulle stanna skulle det vara direkt hälsofarligt för passagerarna, säger Tomas Hedenius, talesperson för Bottniatåg.

Han ber alla som ska resa med Norrtåg att hålla koll på bolagets hemsida, eftersom det kan bli fler inställda avgångar.

Inför julaftonens förmiddag hade Trafikverket varnat för underkylt regn med svår halka som följd på vägnätet i södra Sverige. Flera avåkningar rapporteras men inga allvarligare olyckor. Den halkbekämpning som satts in verkade också ha god effekt.

Under natten snöade det ordentligt i Svealand och Götaland, men snöandet ska avta efter hand under dagen. I söder väntas också flera plusgrader.

Framåt sen kväll drar ett regnväder in över Skåne.

– Det här regnet övergår i snöfall när det når längre norr ut under juldagen, men det är svårt att säga vilka mängder det rör sig om, säger Anna Hagendal meteorolog på SMHI.

Under morgon hade Öresundsbron problem med strömförsörjningen, men dessa var avhjälpta vid elvatiden.

Madeleine Gripsten
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons