Annons
Nyheter

Vanliga frågor om copyright och upphovsrätt

Allt material - texter, bilder, grafik, teckningar o s v - som publiceras på Trelleborgs Allehandas nättidning är skyddat av lagen om upphovsrätt. Vi förbehåller oss också rätten att publicera materialet i papperstidningen.
Nyheter • Publicerad 3 juni 2009
Foto: 

Mångfaldigande, kopiering, överlåtelse, försäljning, överföring eller varje annan form av utnyttjande av materialet för kommersiella och icke-kommersiella ändamål är förbjuden och förutsätter tillstånd av Trelleborgs Allehanda.

Det betyder till exempel att du inte utan tillstånd får överföra materialet till din egen hemsida. Du får inte heller ta kopior och sprida dem. Observera att för skolor gäller inte det avtal som tecknats med Tidningen i Skolan i Skåne. Även skolor måste alltså ha tillstånd.

Annons

Som användare av tjänsten får du enbart använda materialet för privat bruk. Citat ur materialet är tillåtna, men endast i den begränsade utsträckning som följer av upphovsrättslagen, d v s i överensstämmelse med god sed och i den omfattning som motiveras av ändamålet samt med angivande av källa. Det innebär att man endast får citera för att kritisera eller belysa någon annans verk eller för att underbygga ett eget ställningstagande. Man kan däremot inte vidarebefordra någon annans verk som ett självständigt inslag i det egna arbetet.

Även om du fått tillstånd att använda material ur Trelleborgs Allehanda får du inte använda materialet så att medarbetarens ideella rätt enligt upphovsrättslagen kränks. Det betyder att medarbetarens namn skall anges i enlighet med god sed samt att du inte får ändra eller återge materialet på ett sätt eller i ett sammanhang som är kränkande för denne.

Får jag lägga över material från Trelleborgs Allehanda till min egen hemsida?

Nej. Det är att överföra materialet till annan avsändare än Trelleborgs Allehanda och mångfaldiga det, och bryter därmed mot upphovsrättslagen. För varje sådan överföring av material krävs tillstånd av Trelleborgs Allehanda.

Får jag använda citat ur en text i Trelleborgs Allehanda på Internet?

Ja, om det är ett kort citat och om källan anges. Här gäller att citatet ska vara korrekt återgivet och endast i den omfattning som god sed kräver och som motiveras av ändamålet. Däremot kan man inte inom ramen för citaträtten vidarebefordra någon annans text som ett självständigt inslag i det egna arbetet - jfr § 11 och 22 i Upphovsrättslagen.

Får jag länka från min sida till ett material i Trelleborgs Allehanda på Internet?

Ja. Till de delar av Trelleborgs Allehanda på Internet som är fritt tillgängligt från Internet är det tillåtet. Här gäller dock att materialet inte förvanskas eller placeras I ett sammanhang som strider mot god publicistisk sed.

Får jag köra ut sidor ur Trelleborgs Allehanda på Internet på skrivare, ta kopior och skicka ut till anställda på företaget?

Nej. Framtagande och spridning av utskrifter eller fotostatkopior m m av upphovsrättsligt skyddat material är ett mångfaldigande i upphovsrättslagens mening och kräver tillstånd av den som innehar upphovsrätten.

Annons

Om jag vill använda en bild som finns i Trelleborgs Allehanda på Internet - hur gör jag då?

Bilden är skyddad av upphovsrätten. Du måste alltså få tillstånd att använda bilden. Kontakta Bildredaktionen på telefon 0410 - 545 00.

Johan Silfversten Bergman
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons