Annons
Nyheter

Vattenläcka orsakade dränkt gata

På lördagsmorgonen får SOS Alarm ett samtal om att Gränsvägen i Höllviken ligger under vatten.
Nyheter • Publicerad 15 juni 2013

Räddningstjänsten och vattenjouren skickas ut strax efter sju på morgonen får att försöka få stopp på vattenläckaget och drygt en timme senare ska jouren ha lyckats stänga av vattnet.

– De fick åka runt på flera ställen och stänga av vattentillförseln. Stänger man bara av på ett ställe kommer vattnet från ett annat, säger Magnus Strid, räddningsledare på plats.

Annons

Nästan två timmar efter att vattentillförseln hade stoppats var det fortfarande mycket vatten på gatan och i de omkringliggande husens trädgårdar.

– Det måste ha varit ett stort rör som har brustit, det är fortfarande tio centimeter djupt med vatten, sade Magnus Strid vid tiotiden på morgonen.

Sammanlagt var det ett 20-30-tal fastigheter som berördes av översvämningen. Några fick små sjöar i trädgården medan fyra bostäder fick ner vatten under grunden. Samtliga fastigheter ska ha klarat sig från att få in vatten i bostaden, men ett antal uterum, förråd, garage och liknande byggnader översvämmades.

I väntan på att röret kunde lagas stod hushållen utan vatten och de boende hänvisades till en brandpost i närheten. Vid lunchtid hittades det söndriga röret och 14.30 var det återställt och vattnet släpptes på till de boende.

Vattenläckan berodde på ett hål i ett rör, men vad som egentligen orsakade hålet är svårt att säga.

– Vi har haft problem i det området tidigare, men jag kan inte säga om det är samma rör. Vi ska göra en översyn för att se om vi kan komma tillrätta med problemen, säger Max Persson, VA-chef i Vellinge.

Medan läckan pågick tömdes nästan vattentornet i Falsterbo på vatten och hela Höllviken märkte av ett minskat tryck i vattenledningarna, men enligt Max Persson är den största faran över för ett större vattenstopp.

– Om det inte blir fler läckor så har vi tillräckligt med vatten. Jag kan inte utesluta att det blir dåligt tryck igen, men ingen kommer bli utan vatten.

Lisa Kron
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons