Annons
Nyheter

Trädfällning vållar huvudbry i Vellinge

En tall vållar visst huvudbry i Vellinge. Frågan är vem som blir ansvarig om trädet faller.
Nyheter • Publicerad 14 april 2010
En tall vållar visst huvudbry i Vellinge. Frågan är vem som blir ansvarig om trädet faller.
En tall vållar visst huvudbry i Vellinge. Frågan är vem som blir ansvarig om trädet faller.Foto: 

HÖLLVIKEN. Fastighetsägaren i Höllviken var orolig för att tallen, som står två meter från boningshuset, skulle kunna falla omkull i en storm och orsaka skador på hus och egendom.

Eftersom han bor inom ett område där trädfällning kräver marklov gick han in på kommunens hemsida för att leta efter en lämplig ansökningsblankett. Någon sådan fanns inte, varför han kontaktade kommunen, berättade om sin oro och skickade med bilder av tall och hus.

Annons

I februari dök ärendet upp på miljö- och byggnadsnämndens bord som ansökan om marklov. Den beviljades inte. Ett borttagande av tallen skulle påverka landskapsbilden negativt, ansåg ledamöterna.

Efter ett tag fick fastighetsägaren en räkning från kommunen på 980 kronor.

– Jag accepterar ett nej, men ifrågasätter avgiften. Ingen har upplyst mig om att en sådan skulle tas ut, säger han.

Än mer konfunderad blev han när han fick veta att ett positivt besked hade varit gratis.

Nu undrar han hur man kommit fram till en sådan ordning i Vellinge. Vad ger det för signaler? Han vill också veta vad som händer om trädet verkligen faller. Vem ansvarar för eventuella skador?

Så här säger Nils-Ola Roth (M), ordförande i miljö- och byggnadsnämnden:

Om avgiften:

– Det var fel att inte informera den sökande om att det kostar pengar att få sitt ärende prövat i nämnden. Det skulle ha kommunicerats tydligare. Vi ska bli bättre på det. Vi kommer också att se över detta med att beslut om avslag är förenade med avgift, medan beslut om beviljande är gratis. Det är inte bra.

Om ansvaret för just den här tallen:

– Risken finns att det blir kommunen som får bära ansvaret om tallen faller och orsakar skador. Men jag tror inte att den är stor, för det är inget högt träd.

Annons

Om fallande träd generellt:

– Vi ska inte ha det så i vår kommun att träd är så dåliga att de kan förorsaka skada. Om en arborist intygar att ett träd riskerar att falla, kommer vi att bevilja marklov. Åt ansvarsfrågor generellt ska vi för övrigt inom kort ägna en halv utbildningsdag

Martin Strandberg
Christina Gustafson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons