Annons
Nyheter

Tände eld på galleri men frias

Den 65-årige mannen erkänner att han tände eld på sitt galleri, trots det frias han av Malmö tingsrätt från åtalet om mordbrand.
Nyheter • Publicerad 26 juli 2013

Det var i januari 2008 som mannen tände eld på sitt galleri i Höllviken. En brand som han hade planerat i flera månader och därför hade slutat att betala galleriets elräkningar och försäkringar. Som TA skrivit om tidigare menade mannen till sitt försvar att han förvissat sig om att det inte var någon fara för den intilliggande gården, där en kvinna bodde samt tio hästar fanns i stallen. Tingsrätten går på denna linje och godtar att mannen bedömt att det inte var någon fara för grannen och friar honom från mordbrand.

Malmö tingsrätt dömer dock mannen för hot mot tjänsteman och övergrepp i rättssak. Galleristen hade upprättat en dödslista där ett antal personer fanns namngivna, varav två personer inom rättsväsendet. 65-åringen menade dock att han skickade listan av misstag och egentligen hade "fyra andra riktiga hotbrev" i sin dator. Mannen fälls för hot mot tjänsteman i ett fall, medan han frias i det andra. Han fälls för övergrepp i rättssak sedan en av personerna på dödslistan är en person som tidigare vittnat mot 65-åringen.

Då Malmö tingsrätt bedömer att det finns en uppenbar risk för att 65-åringen försvinner i väntan på att få avtjäna straffet ska han vara fortsatt häktad. Bakgrunden till detta är att mannen under fem år var internationellt efterlyst av polisen, sedan han försvunnit efter branden. Mannen greps tidigare i år sedan en person i Danmark känt igen honom och tipsade polisen.

Louise Löfgren
Sanna Wahanta
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons