Annons
Nyheter

Städning på skola gav mögelskador

Oron var befogad. Sandeplansskolan har drabbats av mögel efter sommarens storstädning. Totalt handlar det om åtta väggar som är skadade.
Nyheter • Publicerad 16 april 2010
Sandeplanskolan har dabbats av mögel. Orsaken till fuktskadorna har att göra med att för mycket vatten användes i samband med att skolan storstädades under fjolårets sommarlov.
Sandeplanskolan har dabbats av mögel. Orsaken till fuktskadorna har att göra med att för mycket vatten användes i samband med att skolan storstädades under fjolårets sommarlov.Foto: 

HÖLLVIKEN. I dagarna håller de sista väggarna på att rivas och bytas ut.

Orsaken till fuktskadorna har att göra med att för mycket vatten användes i samband med att skolan storstädades under fjolårets sommarlov. Efter en diskussion med städföretaget har rektor Staffan Magnusson debiterat dem vissa av kostnaderna.

Annons

– Det har blivit mycket kostnader i samband med detta och därför har jag fakturerat dem cirka 50 000 kronor.

Det var när personalen kom tillbaka efter sommarlovet som den märkte att det luktade fukt i skolans hemkunskapssalar.

Vellingebostäder, som förvaltar lokalerna, kopplades in. Deras inspektion visade att en av väggarna, vars innermaterial bestod av halmkassetter, hade blivit fuktskadad.

– Vi bytte ut den väggen som var drabbad direkt utan att ta några prover, säger förvaltare Håkan Lundberg på Vellingebostäder.

Men åtgärden hjälpte inte, skolans besvär med fukt hade bara börjat. Under terminens gång började flera av lärarna klaga på nästäppa, kliande ögon och huvudvärk när de vistades i vissa av skolans lokaler, bland annat i textilslöjdssalen och i korridoren utanför.

Rektor Staffan Magnusson beslutade att prover skulle tas i de aktuella rummen. Även här bestod väggarnas innermaterial av halmkassetter. Svaret visade på förhöjda och kraftigt förhöjda värden av svampar och bakterier som ger upphov till mögel.

– Lokalerna togs ur bruk så fort proverna hade beställts. Jag ville inte vänta på resultaten eftersom personalen redan hade fått besvär, säger Staffan Magnusson.

För att förebygga ytterligare skador, begärde Staffan Magnusson att prover även skulle tas i andra lokaler där väggar som består av halmkassetter fanns.

Och det är dessa som nu visar på kraftigt förhöjda värden av mögelsvampar.

Har elever och personal vistats i dessa lokaler fram tills nu när provsvaren kom?

– Nej, vi stängde de lokalerna efter att proverna hade tagits. Även om arbetsmiljöingenjören som tog proverna sa att det inte var hälsofarligt att vistas i dem ville jag vara extra försiktig, säger Staffan Magnusson.

Martin Strandberg
Linda Stark
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons