Nyheter

Nytt kapitel för Höllvikens bibliotek

Det regnar ute. Det är tid att läsa Kalle Anka, Artemis Fowl och om dinosaurier. Det är en perfekt dag att öppna ett bibliotek.
Nyheter • Publicerad 4 augusti 2009
Eva Scholander tycker det nya biblioteket är jättefint.
Eva Scholander tycker det nya biblioteket är jättefint.Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 

HÖLLVIKEN. Man ser vägen med bilarna, föräldrarna som kämpar sig framåt i regnet med barnvagnar och långt därborta havet.

– Jag tycker om det. Det bättre inomhus än utomhus, säger Adrien Chatriot, 8 år.

Han är på Höllvikens nya bibliotek tillsammans med bröderna Hector Chatriot, 5 år, och Aubrey Chatriot, 10 år.

– Mina föräldrar tycker inte det passar in bland de andra små gamla husen här, lägger han till.

Förra året när killarna var på sommarbesök i Höllviken var de på det gamla biblioteket. Nu, första regniga dagen, är det nya biblioteket klart.

Lite är det kvar: Larmbågarna ska monteras upp och ljudanläggningen i Sagorummet är inte riktigt färdig. Inte heller har kaffeautomaten kommit på plats.

Men böckerna är här och Höllvikenborna.

– Ja, det är jättemycket folk. Det har vällt in och köerna har ringlat, säger Catharina Svärdén, samordnare och bibliotekarie.

Hon visar oss nya sagorummet. Här ska det bli teater, film och bokprat. Tapeten är ett fotografi på badhusen längs Kämpingestranden taget av lokala fotografen Anita Campbell.

– Det är för att barnen ska tänka: Där är ju vår strand! säger Catharina Svärdén.

Istället för referensbibliotek blev det också ett rum för vuxna som kallas Salongen. Ljudanläggningen är visserligen lite sämre än i sagorummet, men här finns också projektorer.

Det första besökarna möts av i biblioteket är ett alldeles runt rum. Där seglar en regatta i glas gjord av Höllvikenkonstnären Brigitte Linde.

Den 12 september är det officiell invigning. Då blir det även utställning i Salongen med en annan lokal – och världsberömd – konstnär: Alexius Huber.

Johan Silfversten Bergman
Therese Thomasson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.