Annons
Nyheter

LO-basen: Lagstiftningen antifacklig

Med kort varsel ryckte LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin ut till skolbygget i Vellinge.
Nyheter • Publicerad 13 september 2010

Hon ville visa sin solidaritet med de lettiska byggarbetarna och kritisera regeringens politik.

Hon hade bara lovord för byggföretaget MVB som enligt henne skött sig exemplariskt och sett till att den lettiska underleverantören skrivit på svenskt kollektivavtal.

Annons

– Men den nya lagstiftning som regeringen införde i våras innebär att ett lettiskt företag kan komma till Sverige och visa upp ett lettiskt avtal. Hade så varit fallet här hade facket inte kunnat göra någonting. Det är en antifacklig lagstiftning vi har fått.

Det vill Wanja Lundby-Wedin ändra på, och det är inget EU kan ha några synpunkter på, säger hon.

– Det här är något som regeringen har gjort helt på egen hand, för att göra det lättare för utländska företag. Men alla måste ha rätt till samma lön och samma arbetsvillkor.

Migrationsminister Tobias Billström accepterar inte Wanja Lundby-Wedins kritik.

– Det är naturligtvis viktigt att den svenska modellen fungerar, och mitt intryck är att den också gör det. Vi har en ordning där eventuella problem kan lösas i arbetsdomstol, det är så det fungerar. Men i en valrörelse är det lätt att försöka ta billiga poäng.

INTERNAL INTERNAL
Kalle Kniivilä
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons