Annons
Nyheter

Lettiska byggarna får ut sina löner

Den svenska entreprenören MVB betalar lettiska byggarbetares innestående löner för att skolbygget i Höllviken inte ska fördröjas ytterligare.
– Stämmer det så har vi snart tre jätteglada medlemmar, säger Roland Ljungdell på Byggnads.
Nyheter • Publicerad 10 september 2010
Foto: 

I går försatte Byggnads skolbygget i Höllviken i blockad, eftersom tre lettiska byggarbetare inte har fått ut sina löner för juli och augusti. Till en början togs bara de tre letterna ut i konflikt, men eftersom inga löften hade kommit om löneutbetalning bestämde Byggnads på fredagsförmiddagen att stänga hela arbetsplatsen.

Lönerna ska egentligen betalas av det lettiska företaget Metto Jumti. För att bygget ska kunna fortgå bestämde den svenska totalentreprenören MVB att under tiden betala ut 200 000 kronor till Byggnads. Det meddelade företaget vid tolvtiden i ett pressmeddelande.

Annons

Roland Ljungdell på Byggnads känner inte till beskedet när vi ringer upp honom en stund senare.

– Jag är faktiskt precis på väg till arbetsplatsen för att lämna varsel. Jag får väl avvakta lite med det.

Vad är din första reaktion?

– Det här är klart positivt. De här killarna sitter i en jättejobbig situation. Men vi avvaktar att ropa hej innan allt är klart.

Vad händer nu, ska de tre jobba kvar?

– Självklart ska de få jobba kvar. Man måste få ställa rättmätiga lönekrav utan att få sparken.

Gustav Svensson
Kalle Kniivilä
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons