Annons
Nyheter

Fiskelycka i dagarna sju

Spätta, kolja, sill, torsk och flundra. Fisk hela veckan lång på i Postgårdens restaurang. Och besökarna gillar det.
Nyheter • Publicerad 10 september 2010
Carola och Kjell Werner har sommarhus i Höllviken. Under somrarna äter de nästan alltid på Postgården, men nu har de flyttat tillbaka till stan och är bara på tillfälligt besök. "Vi passar på att äta här då. Det är gott och trevligt", säger Carola Werner.
Carola och Kjell Werner har sommarhus i Höllviken. Under somrarna äter de nästan alltid på Postgården, men nu har de flyttat tillbaka till stan och är bara på tillfälligt besök. "Vi passar på att äta här då. Det är gott och trevligt", säger Carola Werner.Foto: 
Från vänster sitter Bibbi Lidholm, Elsa Gran, Marianne Persson, Ebba Arnrup, Anna-Greta Holmqvist och Jenö Molnar. "Fisk är så gott så och dessutom blir man ju intelligent av det", säger Marianne Persson.
Från vänster sitter Bibbi Lidholm, Elsa Gran, Marianne Persson, Ebba Arnrup, Anna-Greta Holmqvist och Jenö Molnar. "Fisk är så gott så och dessutom blir man ju intelligent av det", säger Marianne Persson.Foto: 
"Det här är alla tiders, jag tycker om fisk", säger Gert Ödhammar som bor på Postgården. Tröttnar du inte? "Nej det är ju olika fisksorter."
"Det här är alla tiders, jag tycker om fisk", säger Gert Ödhammar som bor på Postgården. Tröttnar du inte? "Nej det är ju olika fisksorter."Foto: 
Kökschef Nicklas Ewald är lyhörd för vad besökarna gillar. "Under fiskveckan tar jag med en del rätter som varit populära, som stekt sill till exempel."
Kökschef Nicklas Ewald är lyhörd för vad besökarna gillar. "Under fiskveckan tar jag med en del rätter som varit populära, som stekt sill till exempel."Foto: 

– Favoriten är stekt sill med potatismos och lingon. Och så skirat smör då, men man får tänka på kolesterolet, säger Gert Ödhammar.

Han är 83 år och har bott på Postgården i tjugo år. Vad han och de andra återkommande besökarna gillar är viktigt för kökschefen Nicklas Ewald. Det är han som driver den så kallade fiskveckan i Postgårdens restaurang. Varje år i september serveras enkom fisk under en hel vecka.

Annons

– Fiskveckan drar alltid mycket folk, man märker en klar uppgång under den veckan, säger han.

Idén är inte hans från början, men han driver ett vinnande koncept vidare. Nicklas Ewald berättar att fisktemaveckan fanns redan när han började för 13 år sedan. Under veckan bjuds också på musikunderhållning i fiskens tecken. I måndags spelade lokala förmågan Lars-Erik Larsson dragspel.

– Det blev alla de gamla låtarna som har med vatten eller hav att göra. Storfiskarvalsen och sånt du vet, säger Torbjörn Petersson, aktivitetsansvarig på Postgården.

Han har bokat musiker och smyckat restaurangen med nät och snäckor. Också han märker av att fiskveckan är populär bland de äldre. Runt ett bord sitter några stammisar från Postgården, de äter alla fisk. Men Elsa Gran tycker att varje dag i en hel vecka är väl mycket.

– Det är lite onödigt, tänk på dem som inte tycker om fisk. Tror de att de kommer lära sig äta det när de är så här gamla?

Fast för den som inte vill äta fisk, finns alternativ. Och tanken på att fiskveckan skulle försvinna tycker de inte om.

– Då opponerar vi oss, säger Marianne Persson.

Hon får medhåll av Anna-Greta Holmqvist.

– Nej det går inte, det ska vara en gång om året. Och gott är det, säger hon.

Anna Thulin
Sandra Douglasdotter
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons