Annons
Nyheter

Bowlingkonsult rycker ut till Borgens försvar

Europamästare 1981. För tillfället Europas bästa spelare över 50 år. Ernst Berndt har framgångar och rutin i överflöd. I våras anmälde han sitt intresse för spel i BK Borgen. För det nyblivna allsvenska laget var det bara att tacka och ta emot.
Nyheter • Publicerad 4 september 2009
En rullande bowlingverkstad. När han inte spelar hjälper Ernst Berndt klubbar och spelare med utrustning. Här har han lagt ett färdigbehandlat klot på vågen i sin van.
En rullande bowlingverkstad. När han inte spelar hjälper Ernst Berndt klubbar och spelare med utrustning. Här har han lagt ett färdigbehandlat klot på vågen i sin van.Foto: 
En rullande bowlingverkstad i sin egen van. När han inte spelar hjälper Ernst Berndt klubbar och spelare med utrustning.
En rullande bowlingverkstad i sin egen van. När han inte spelar hjälper Ernst Berndt klubbar och spelare med utrustning.Foto: 
Foto: 

TRELLEBORG. Ernst Berndt är ett aktat namn i bowlingkretsar. Inte bara som spelare.

Han jobbar i princip med allt som har med sporten att göra; allt från att laga kägelmaskiner till att putsa klotens yta.

Annons

Hans van är hans verkstad och den som inte tror att bowling är en materialsport kan ta sig en titt genom bilrutan.

Hans yrke är bland annat att åka runt i hallar och hjälpa klubbarna med banförhållanden; att ge banorna dess specifika oljeprofil anpassat efter underlag och spelartyper.

Själv kallar han sig bowlingkonsult.

– Det här är mitt nöje och mitt jobb. Jag har alltid velat förena dem, säger Ernst Berndt när han parkerat bilen på södra sidan av Söderslättshallen.

Med sig har han ett antal ”bollar” som han har fixat till och som ska leveras till de nya lagkamraterna i BK Borgen.

– Säsongen ska köra igång, det innebär att det är mycket att göra för mig och jag hinner inte träna så mycket. Men jag försöker i alla fall spela fyra dagar per vecka, säger han.

Varför valde du BK Borgen?

– För det första passade det med mitt jobb. Borgen har träning på torsdagar och då är jag här nere... Sen tycker jag att det är killar som har jobbat i motvind i många år. Tittar man på hallen så är den ju inte en av de snyggaste, men de har ändå klarat sig. Det passar bra att hjälpa dem.

Förra säsongen representerade han Öresund i allsvenskan.

– Det är min klubb, den jag representerade när jag kom till Sverige, men det var inte mycket till intresse nu. Jag ville till en klubb där det är lite go.

Annons

Därför skickade han ett mejl till Borgens sportchef Daniel Nilsson i våras. Nilsson behövde förstås inte någon betänketid innan han tackade ja.

– Han kan de flesta hallar runt om i hela Sverige. När det gäller snittet är han väl inte överlägsen oss andra. Men när det drar ihop sig i matcherna, när det väl gäller, spelar han som bäst, säger Daniel Nilsson.

Berndt ser potential i sitt nya lag.

– Med lite flyt kan vi hamna på topp tre. Tekniskt sett är vi inte sämre än många andra lag i serien. Vi behöver inte ha respekt för någon. Det viktigaste blir hur vi kan hantera bortaresorna.

Ernst Berndts framgångsrecept är att inte visa någon respekt för motståndaren.

– Ju mer du tror att motståndaren är bättre, desto mer gräver du ner dig. De hänger mycket på självförtroendet. Tomas Leandersson har vunnit många matcher på sitt namn, utan att behöva spela bra.

Och i år kommer Ernst Berndt att vinna många matcher på samma sätt?

– Kanske. De bästa åren är bakom mig, men man vet väl fortfarande lite vad man håller på med.

Men till helgens premiär får Borgen klara sig utan sitt namnkunniga nyförvärv. När lagkamraterna åker till Nässjö ska Ernst Berndt försvara positionen som Europaetta på veterantoruen i Kiel.

Björn Gustavsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons