Annons
Nyheter

Trelleborg HBK kan erbjudas elitserieplats

Hammarby Handboll AB har ekonomiska problem och laget kan tvingas dra sig ur elitserien. Det gör att Trelleborg HBK kan få platsen kommande säsong.
Nyheter • Publicerad 23 juni 2011

Trelleborg kan få ett elitserielag i handboll igen. Redan till hösten.

Detta eftersom Hammarby Handboll AB riskerar att gå i konkurs. Om så blir fallet läggs Hammarbys A-lag ner och en vakans uppstår i herrarnas elitserie kommande säsong.

Annons

Svenska handbollsförbundet har nu gått ut med information till de föreningar som står närmast på tur. Trea på listan är Trelleborg HBK.

Tvåan IFK Ystad har redan tackat nej.

– Praktiskt känns det långt borta men tanken är lockande, säger Johan Rickardt, ordförande i Trelleborg HBK Elit.

Eftersom Stavsten spelade i kvalet till elitserien under våren och kom sexa, är klubben trea på väntelistan.

Förfrågningar om en plats i elitserien, om nu Hammarbys A-lag läggs ner, får i första hand fyran i kvalet, Önnered, därefter femman, IFK Ystad.

Lindesberg som åkte ur elitserien föregående säsong är nummer fyra på kölistan.

– Vi vill vara förberedda på ett eventuellt nej från Hammarby därför har vi informerat berörda föreningar. Vi sätter inte någon deadline till Hammarby i detta läge men det är bra att få det klart så fort som möjligt, säger Ralf Lundberg, tävlingschef i Svenska handbollsförbundet.

I Trelleborg HBK har man ännu inte hunnit behandla ärendet, det ska göras vid nästa styrelsemöte.

Klubbens ordförande Johan Rickardt vill inte gå händelserna i förväg men förklarar hur föreningen tänker.

– Vi tar sikte mot elitserien i framtiden men i första hand ska vi bygga för att bli en bra allsvensk förening, när det fungerar kan vi göra ett elitseriebygge. Skulle vi få frågan har vi bara en och en halv månad på oss att förbereda oss, det kanske går, jag vet inte, säger Rickardt.

Annons

IFK Ystad tänker inte spela i elitserien kommande säsong om de får chansen.

– Vi har redan bestämt att vi tackar nej till platsen om vi får frågan, det är inte aktuellt för oss, säger klubbens ordförande Hans Hulthén till TA.

Först att erbjudas plats om Hammarby inte kan spela i elitserien är Göteborgslaget Önnered.

De har inte hunnit ta ställning till frågan ännu, men klubbens ordförande Roger Bodin berättar för TA att det finns hinder för dem.

– Om vi skulle erbjudas plats kommer vi att ansöka om dispens för att få spela i vår hemmahall, den håller inte för kraven idag. Ska vi spela i elitserien kommande säsong vill vi göra det i vår hemmahall.

– Dessutom måste vi i så fall se över truppen eftersom vi tappat en del spelare, vi vill inte vara en slagpåse i elitserien, det vore inte bra för våra unga spelare, säger Roger Bodin.

Handbollsförbundet hoppas på snabbt svar från Hammarby.

– Skulle ett beslut dröja till augusti eller september är det inte bra, och vi vill absolut inte komma i ett läge där vi inte hittar ett ersättningslag.

– De första sju omgångarna i elitserien är ett poolspel och det kraschar om vi inte har 14 lag i serien, en haltande serie är det sämsta scenariot, förklarar tävlingschef Ralf Lundberg.

Louise Löfgren
Jonas Jakobsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons