Nyheter

Målvakten som lämnade är tillbaka

Michael Andersson är talangen som otåligt väntat på att få spela i elitserien. Till den här säsongen lämnade han Stavsten och Trelleborg för seriekonkurrenten OV Helsingborg för att förbättra möjligheten till spel på högre nivå. Idag är han tillbaka i Södan.
Nyheter • Publicerad 10 november 2011
Foto: Claes Nyberg
Foto: Claes Nyberg

– Det ska bli kul att spela i Trelleborg igen. Det är den match jag sett fram emot mest att spela, säger 19-årige Michael Andersson.

Frågan är om publiken får se en målvakt som blivit bättre?

– Jag spelar i ett bättre lag men jag vet inte om jag utvecklas så mycket mer här. Jag har nog inte blivit så mycket bättre på så kort tid.

Vad är skillnaden mellan det Stavsten som du lämnade och det OV du spelar i nu?

– Här är det mer seriöst. Vi tränar fem gånger i veckan och det är fullt ös och alltid folk på träningarna. I Stavsten var jag aldrig med om att vi var fullt lag på en träning. Det gjorde att vi kunde vara med i början av en match eller början av en serie, men att vi inte orkade hela vägen. Jag tror att träningen här kommer att utveckla mig. Vem vet var jag hade varit om jag tränat så här hela tiden?

Michael Andersson fick A-lagsrutin som 15-åring och har hållit landslagsklass i sin åldersgrupp sedan dess. Men han lämnade inte Trelleborg. Benbrottet sommaren 2009 satte stopp.

– Det fanns intressen för mig, men att jag gick i skola stoppade mig. Jag var inte så gammal att jag ville flytta. Utlandet var aldrig aktuellt, sedan fanns det elitserieklubbar som ville ha mig, men då hade jag just kommit tillbaka efter benbrottet så det kändes inte rätt.

Michael Andersson vänder och vrider på resonemanget om vad som hade varit bäst för karriären.

– Om jag valt elitserien kanske jag inte hade fått spela, då kanske det hade blivit matcher i något reservlag. Men det hade varit kul att få testa och sett vilket som hade varit bäst, nu är det omöjligt att veta.

En tillvaro i högsta serien finns i framtidsplanerna, förhoppningsvis redan nästa höst.

– Elitserien ligger nära till hands och jag hoppas vi tar steget upp med OV. Jag ångrar absolut inte att jag flyttade till Helsingborg. Laget har kapacitet för att gå upp och laget ser mer och mer intressant ut för varje match.

Det tippade topplaget har svajat spelmässigt, men har ändå bara en förlust på åtta matcher. Resultatmässigt är det på hemmaplan som laget varit starkt, på bortaplan har OV endast en seger.

– Vi har haft svårt på bortaplan. Det är konstigt för vi har inget jättestöd hemma, men det kan handla om en trygghet också. Å andra sidan har vi mött topplag borta, hemma har vi haft lättare motstånd.

Undantaget heter Önnered. En match där OV Helsingborg agerade tamt, men där målvakts-Andersson klev fram och räddade 20 skott – flera av paraderna var av riktigt hög klass.

– Matchen mot Önnered är jag mest nöjd med, helt klart. Jag räddade oss där. Annars har det varit ganska så jämnt, det har gått bra.

I kvällens match i gamla hemmahallen klär han sig gärna i hjälterollen igen, men sett till de senaste matcherna ska inte hemmalaget räcka till.

– Jag trodde att Trelleborg skulle vara bättre. Jag såg Lindesbergsmatchen (HBK-seger med 28–24) och då blev jag positivt överraskad, men sedan har det gått trögt. Det måste vara tufft för spelarna.

Har du koll på Trelleborgs skyttar?

– Jag har bra koll på dem, jag har ju följt dem sedan jag var liten, spelat mot dem och med dem. Samtidigt har de bra koll på mig också.

Michael Andersson ställs inte bara mot forna lagkamrater.

Pappa Inge Andersson är lagledare i Trelleborg HBK.

– Jag vet inte vad farsan tycker, han sitter lite på två stolar. Men han hoppas säkert på två poäng samtidigt som jag gör en bra match.

Får han rätt?

– Nej det tror jag inte. Jag tror vi drar det längsta strået.

Martin Falkenby
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.