Annons
Nyheter

Inte fysik nog för ett VM

Förbundskapten för Sveriges handbollsjuniorer, Anders Lundin, hade gärna sett Andreas Nilsson i junior-VM, men han vågar inte chansa. ”Fysen räcker inte”, lyder förbundskaptenens dom.
Nyheter • Publicerad 7 juli 2009
Andreas Nilsson.Foto: 

Vid förra årets junior-EM var två trelleborgare med i det svenska bronslaget. I år, till junior-VM, får båda nobben. Sebastian Carlsson faller offer för mördande konkurrens. Andreas Nilsson faller på bristande fysik.

– Vi hade ett test där killarna fick springa tre kilometer när ”Andy” fick ont i ryggen. Det håller inte med bara två veckor kvar till VM, säger Anders Lundin till TA-sporten.

Annons

Det var förra helgen som 23 VM-aktuella spelare samlades till läger som bland annat innehöll en koll av spelarnas fysiska status. Trelleborgsfostrade Andreas Nilsson, som i sommar lämnat för Skövde, berättar:

– Först körde vi benböj, sedan sprang vi och det var då det small till i ryggen. ”Det här var inte bra”, tänkte jag. Men det var bara en sträckning och den har gått över nu.

Men då borde inte den hindra dig från att spela?

– Nej, nu tränar jag för full. Jag har inga problem.

Hur ser du på att missa VM?

– Det var ett mål jag hade, men nu har jag full fokus på Skövde.

Anders Lundin hävdar att Andreas Nilsson vore ett givet förstaval på positionen som mittsexa i VM-laget, om han varit i fysisk form att klara en turnering. I stället anser sig förbundskaptenen tvingad att välja sämre alternativ.

– Jag tar hellre spelare som inte är lika bra men som jag vet kan spela. Andy är en fantastisk talang, men i EM förra året spelade han bara i 30 minuter och det har vi inte råd med. Det här är skittrist och ingen är mer ledsen än jag. Vi hade verkligen behövt Andy. Men han måste ha en fysik så att han orkar med att träna, det är ett grundkrav. Risken är att han råkar ut för en skada och då har jag ingen nytta av honom.

Hur vanligt är det att en spelare på den här nivån faller bort på grund av bristande fysik?

– Ofta har de fallit bort på ett tidigare stadium, men få har sådan exceptionell talang som Andy, det är en av de största talangerna vi har i svensk handboll, säger Anders Lundin.

Annons

Förbundskaptenen hoppas att flytten från Trelleborg till Skövde innebär ett lyft vad gäller Andreas Nilssons fysiska status.

– Jag vet att Skövde brukar vara noggranna med fysiken och jag hoppas att han får chansen att bygga upp sin fysik i ett lag där det inte är ett måste med poäng varje helg, säger Anders Lundin.

Både Sebastian Carlsson och Robin Carlström har varit aktuella i tidigare juniorlandslag men ingen av IFK-spelarna finns med.

– Vi har tio riktigt bra spelare på vänsterkanten och även på Robins position (vänsternio) har vi många spelare med bra kvalitet, säger Anders Lundin.

Trelleborg har dock en spelare i 16-mannatruppen till VM som avgörs 20 till 31 juli i Tunisien. Målvakten Flamur Grebeshi, nyförvärv från Hästö, blir en av Sveriges nyckelspelare.

– Flamur är vår förstakeeper. En fantastisk tävlingsmänniska som verkligen brinner när det är dags för match. Han stoppar bollar och Trelleborg kommer få mycket nytta av honom i allsvenskan, säger Anders Lundin.

Martin Falkenby
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons